Przygotowałam dla Was przepis na moje ulubione naleśniki, które wykorzystuję również do robienia krokietów! Są bezzbożowe i bezmleczne, a smakują jak regularne naleśniki :)
Składniki:
1 szklanki mleka migdałowego lub mleka z nerkowców
3 jajka
¼ łyżeczki soli morskiej (ewentualnie himalajskiej)
2 łyżki oleju (najlepiej olej z awokado)
½ szklanki mąki migdałowej
½ szklanki maranty trzcinowatej (arrowroot starch)
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w blenderze lub za pomocą miksera ręcznego. Konsystencja powinna być płynna. Wstaw do lodówki na ok. 20 minut lub na całą noc (jeśli przygotowujesz naleśniki na śniadanie) - to zminimalizuje powstanie bąbelków.
Naleśniki (1 naleśnik - ok. ¼ szklanki ciasta) smaż z jednej strony przez ok. 2 minuty na patelni z nieprzywierającą powłoką. Drugą stronę smaż przez ok. 30 sekund.
Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTube, JULtube i naZDROWIE
Arrowroot ma na celu zagęścić ciasto, odpowiednikiem jest np. skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
OdpowiedzUsuńKurczę, a co gdy oprócz zbóż i mleka nie mogę również jaj?
OdpowiedzUsuń