Candida nie jest dolegliwością, o której dużo się słyszy ani taką, przed którą przestrzegają lekarze. Właściwie to rzadko kiedy bywa prawidłowo diagnozowana, a pacjentom zamiast zlecić odpowiednią terapię leczniczą, przepisuje się psychotropy lub antydepresanty…
W internecie można natknąć się na pogłoski sugerujące, że powodem jest m.in. niekompetencja lekarzy, których edukacja nie ujmuje wystarczającej wiedzy na temat mykologii i parazytologii, albo ich celowe działanie pod silnym wpływem koncernów farmaceutycznych, które czerpią ogromne zyski ze sprzedaży antybiotyków, czyli jednej z głównych przyczyn rozwoju Candida.
Niestety niezdiagnozowana i nieleczona Candida systematycznie zatruwa organizm przez produkty przemiany materii i zaburza samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego warto bliżej zapoznać z tym tematem.
Co to jest Candida?
Candida, zwana inaczej kandydozą lub drożdżycą, to najczęściej występująca infekcja drożdżowa powstała na skutek nadmiernego rozrostu drożdżaków Candida albicans w organizmie. Najczęściej pojawia się w jamie ustnej, przewodzie pokarmowym oraz pochwie i powoduje reakcje alergiczne skóry lub błon śluzowych.
Candida albicans (bielnik biały) jest pospolitym grzybem pasożytniczym, który naturalnie zamieszkuje organizm człowieka, konkretnie jelito grube. Co więcej, jest on potrzebny w trawieniu, pomagając rozkładać cukier w organizmie. Niewielka ilość Candida naturalnie współżyje z innymi drobnoustrojami flory przewodu pokarmowego i nie koliduje z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu. Problem natomiast powstaje wtedy, gdy populacja drożdżaków zaczyna gwałtownie wzrastać i wywołuje infekcję lub reakcję o charakterze alergicznym.
Nagły wzrost drożdżaków Candida może pojawić się wyłącznie w pewnych sprzyjających temu warunkach, czyli gdy istnieje dla nich pożywka w postaci martwych lub osłabionych komórek, przy jednoczesnej niewydolności systemu odpornościowego. W momencie, gdy populacja drożdżaków gwałtownie rośnie, zaczynają się one rozprzestrzeniać poza przewód pokarmowy – do ścian jelit oraz do krwi, dzięki której podróżują po organizmie człowieka i mogą osiedlić się w komfortowych dla nich cieplejszych i wilgotniejszych miejscach. Po zagnieżdżeniu się w innych częściach ciała mogą zmienić formę i ze zwykłych pożytecznych drożdżaków przeobrazić się w niebezpieczne grzyby odporne na antybiotyki i leki przeciwgrzybiczne. W ten sposób osłabiają jelita i wydzielają dużą ilość toksyn do krwiobiegu przez co powodują różne nieprzyjemne objawy.
W momencie, kiedy Candida nadmiernie się rozrośnie i przez to całkowicie wymknie się spod kontroli organizmu, mamy do czynienia z tzw. syndromem przerostu Candida (COS – Candida Overgrowth Syndrome), który stanowi przewlekłe zaburzenie zdrowia, objawiające się m.in. rozwinięciem alergii i nietolerancji na niektóre pokarmy.
Co powoduje nadmiar grzyba Candida w organizmie?
Oto najczęstsze przyczyny gwałtownego wzrostu drożdżaków Candida:
1. Nieodpowiednia dieta
Spożywanie produktów wysoko przetworzonych, rafinowanych (oczyszczonych), w puszkach - zawierających liczne dodatki konserwujące, przegotowanych, o wysokim indeksie glikemicznym, bogatych w cukier, węglowodany, gluten czy złe tłuszcze oraz warzyw zawierających dużo skrobi, a także nadmiernej ilości mięsa i mleka (bogatych w antybiotyki i hormony). Brak w diecie: świeżych warzyw i zdrowych tłuszczy. Picie chlorowanej wody.
2. Nadużywanie niektórych leków
Nadużywanie na przykład antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, steroidów i innych leków osłabiających układ odpornościowy.
Problem z antybiotykami jest taki, że nie tylko można się na nie uodpornić, ale również ich stosowanie powoduje zabicie zarówno złych, jak i dobrych bakterii w organizmie. To właśnie te dobre bakterie zajmują się trawieniem oraz utrzymywaniem drożdży Candida pod swoją kontrolą.
Z kolei przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych w sposób pośredni jest wstanie wywołać kandydozę. Dotyczy to sytuacji, w której kobieta przyjmuje antykoncepcję, odżywia się dietą bogatą w cukry rafinowane i przeszła kurację antybiotykową, co w połączeniu może spowodować infekcję drożdżową.
Na kandydozę powinni szczególnie uważać także astmatycy, gdyż przyjmowanie kortykosteroidów w drodze inhalacji może powodować rozwój drożdżaków Candida w jamie ustnej, które następnie mogą systematycznie rozrastać się w innych częściach organizmu.
3. Zmaganie się z chorobami przewlekłymi
Chorowanie na takie choroby jak AIDS, nowotwory, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne, co osłabia układ odpornościowy.
Osoby zmagające się z nowotworami przechodzącą chemioterapię lub radioterapię, które zabijają nie tylko komórki rakowe i guzy, lecz także dobre bakterie, które naturalnie zapobiegają przerostowi drożdży w organizmie.
Ponadto, drożdże Candida żywią się cukrem i w związku z tym osoby cierpiące na cukrzyce są w znacznie większym stopniu narażone na zespół ich przerostu.
4. Chroniczny stres
Nadmiar obowiązków, nieregularny tryb życia, problemy rodzinne, niedosypanie, przepracowanie. To wszystko sprawia, że jesteśmy nieustannie zestresowani przez dłuższy czas. Ważne jest by znaleźć codziennie trochę czasu dla siebie. Wyjsć na spacer lub poćwiczyć jogę chociaż przez 15-30 minut.
5. Nadużywanie alkoholu
Nadmierne spożywanie alkoholu, częściej niż 4 razy w tygodniu.
Objawy grzybicy Candida
Zakażenie Candidą ma wiele symptomów przez co jest niezwykle trudne do zdiagnozowania. Jej objawy często są mylone z innymi schorzeniami. Do najpowszechniejszych z nich należą:
- chroniczne uczucie osłabienia i zmęczenia
- bezsenność lub potrzeba nadmiernego snu
- biały lub żółtawy nalot na języku
- powracające przeziębienie
- zwiększona wrażliwość na perfumy, pleśń, kurz lub substancje chemiczne
- sezonowe alergie, katar sienny
- otyłość
- trudności z koncentracją
- słaba pamięć
- wahania nastroju
- stany depresyjne
- uczucie niepokoju, lęki
- zapalenie spojówek, cienie pod oczami
- choroby zatok
- powracające zapalenia lub infekcje dróg moczowych i narządów intymnych
- infekcje grzybicze skóry i paznokci
- kruche, żółte paznokcie
- rozregulowanie hormonalne
- uczucie zmęczonych nóg
- bóle głowy
- bóle mięśni i stawów
- wysypki, świąd
- swędzące uszy
- bóle brzucha, nudności, problemy trawienne, wzdęcia, cuchnące biegunki
- uczucie pieczenia po defekacji
- nietolerancja glutenu
- nietolerancja alkoholu
Diagnozowanie przerostu grzyba Candida
Kandydozę można często zdiagnozować na podstawie objawów i oceny klinicznej. Jednak objawy mogą okazać się niejednoznaczne lub wywodzić się z różnych źródeł. W związku z tym lepiej wykonać pewne testy lub badania:
1. Mikroskopowe badanie kału lub kultur bakterii kałowych
Analizę kału pod względem obecności drożdży wykonują laboratoria specjalistyczne.
2. Test surowicy
W czasie testu bada się obecność przeciwciał IgG, IgM oraz IgA pod względem Candida. Testem tym da się też wykryć kompleksy obronne Candida, głównie molekuły przeciwciał.
3. DNA Candidy w PcR (reakcji łańcuchowej polimerazy)
Test potrafi wykryć obecność nawet do pięciu różnych gatunków Candidy w krwiobiegu. Służy do diagnozowania kandydozy, ale daje również obiecujące rezultaty w wykrywaniu bardziej nieoczywistego rozrostu drożdży w jelitach u osób cierpiących na dysbiozę drożdżową.
4. Test PCR kału
W teście korzysta się z rozszerzenia DNA do identyfikacji drobnoustrojów w jelitach, w tym Candida oraz bakterii anaerobowych.
5. Test na obecność drobnoustrojów w kwasach organicznych
Na przykład D-arabinitol to metabolit arabinozy, możliwy do wykrycia w moczu. Candida wytwarza arabitol, który jest wchłaniany, a następnie konwertowany przez wątrobę w arabinozę. Nerki wytwarzają metabolit, który ma wpływ na nadmierny rozrost drożdży w przewodzie pokarmowym człowieka.
Leczenie Candida
1. Oczyszczanie organizmu z nadmiaru drożdżaków Candida
Oczyszczanie powinno zacząć się od przewodu pokarmowego poprzez uzupełnianie pożytecznych żywych kultur bakterii, przyjmowanych na przykład w postaci spożywania probiotyków (klik) i fermentowanych warzyw (kiszona kapusta, ogórki itd.) oraz jeśli macie dostęp i spożywacie nabiał to surowych kefirów, maślanek.
1. Buliony oczyszczające (1-2 dni)
Na początek warto zrobić sobie bulion z ekologicznych warzyw: cebuli, czosnku, selera, jarmużu, soli morskiej lub himalajskiej i wody (źródlanej lub mineralnej, ale niekranowej). Wywar należy dusić, a po wystygnięciu pozbyć się z niego warzyw i przechowywać w lodówce. Bulion pije się ciepły lub gorący. Trzeba także pamiętać o piciu dużej ilości wody, która usuwa toksyny z organizmu. Ten rodzaj diety można powtarzać co kilka tygodni w zależności od potrzeb.
2. Warzywa gotowane na parze (3-5 dni)
Na tym etapie należy jeść świeże, organiczne warzywa przygotowane na parze. Trzeba unikać za to wszelkich warzyw bogatych w skrobię, czyli marchwi, dyni, buraków, ziemniaków i batatów, które podwyższają poziom cukru, czym mogą dokarmiać drożdżaki. Należy nie zapominać oczywiście o piciu dużej ilości wody często w ciągu dnia, wypłucze ona produkty uboczne grzyba Candida z organizmu.
Zielone warzywa liściaste takie jak sałata rzymska czy botwina nie należy spożywać częściej niż raz na dobę. Do posiłku najlepiej dodać odrobinę zdrowego oleju lub oliwy z oliwek, a także octu jabłkowego lub soku z cytryny. Między posiłkami należy pić wodę mineralną. Dodatkowo można także stosować glinkę bentonitową (klik) - najlepiej na 1-2 godziny przed lub po posiłku, która wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Ważne, by przygotowując glinkę nie stosować żadnych metalowych narzędzi - można użyć ceramicznych, szklanych lub ewentualnie plastikowych.
2. Odpowiednia dieta
Dieta nie powinna jedynie wyeliminować nadmiaru Candida, lecz przede wszystkim na samym początku powinna wzmocnić układ odpornościowy organizmu i z czasem przyczynić się do utrzymywania nieprzyjaznych warunków dla nadmiernego rozwoju drożdżaków. Można ją potraktować jako kolejny etap po diecie oczyszczającej organizm.
Oto lista kilku cennych produktów, których nie może zabraknąć w diecie:
Ocet jabłkowy (tutaj w formie kapsułek)
Nierafinowany ocet jabłkowy nie tylko pozytywnie wpływa na trawienie i wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia, ale także pomaga eliminować nadmiar grzyby Candida.
Kapusta kiszona i inne fermentowane warzywa
Zawierają specjalną mikroflorę, która ochrania jelita. Regularne ich spożywanie wzmacnia układ odpornościowy i sprawia, że organizm jest mniej przyjazny dla drożdżaków Candida.
Zielone warzywa
Zielone warzywa liściaste alkalizują organizm, nie zawierają cukru, natomiast są bogate w magnez (odtruwający organizm), witaminę C (wzmacniającą odporność), chlorofil (oczyszczający organizm), witaminę B (zwiększającą poziom energii) oraz żelazo (ogólnie wspierające organizm).
Zielone warzywa liściaste alkalizują organizm, nie zawierają cukru, natomiast są bogate w magnez (odtruwający organizm), witaminę C (wzmacniającą odporność), chlorofil (oczyszczający organizm), witaminę B (zwiększającą poziom energii) oraz żelazo (ogólnie wspierające organizm).
Żurawina
Żurawina i sok żurawinowy bez cukru pomaga wyrównać poziom pH w moczu, co zapobiega wzrostowi grzybów.
Czosnek
Zarówno wspomaga działanie układu odpornościowego, jak również eliminuje grzyby i pasożyty z przewodu pokarmowego.
Przyprawy: kurkuma, cynamon
Kurkuma zawiera aktywny składnik - kurkuminę, która powstrzymuje rozwój Candida albicans oraz innych szczepów grzybów. Cynamon dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi.
Gotowane warzywa
Warzywa, takie jak brokuł, kalafior czy szparagi dostarczają do organizmu odpowiednie wartości odżywcze przydatne w walce z nadmiarem grzyba Candida.
Rosół na bazie kości
Pozytywnie wpływa na jelita i florę bakteryjną w jelitach, przyspiesza regenerację organizmu.
Dobrej jakości mięso ekologiczne
Białko jest nieodzowne w walce z Candida, jednak należy jeść jedynie ekologiczne (organic) mięso z dobrego źródła. Przetworzone mięso z niepewnego źrodła może często bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Herbata Pau D’arco
Produkty, których koniecznie należy unikać:
- cukier i produkty zawierające cukier (słodycze, ciasta, wypieki, produkty przetworzone)
- owoce i soki owocowe
- alkohol
- mrożone napoje
- zboża
- ocet winny, balsamiczny
- orzechy arachidowe
- soja i rośliny strączkowe
- warzywa skrobiowe
- produkty mleczne
- alergizująca żywność
- owoce i soki owocowe
- alkohol
- mrożone napoje
- zboża
- ocet winny, balsamiczny
- orzechy arachidowe
- soja i rośliny strączkowe
- warzywa skrobiowe
- produkty mleczne
- alergizująca żywność
3. Oleje, zioła oraz suplementy diety
Liść oliwny (klik)
Badania wykazały, że wyciągi z liści oliwnych mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Wyciągi z liści oliwnych zabiły prawie wszystkie badane bakterie, w tym grzyby dermatofitowe (powodujące infekcje skóry, włosów i paznokci), drożdżaki Candida albicans i bakterii pałeczka okrężnicy (E. Coli). Zalecana dawka to 1 kapsułka 2 razy dziennie.
Czosnek (klik)
Czosnek wspomaga działanie układu odpornościowego, eliminuje grzyby i pasożyty z przewodu pokarmowego. Można go spożywać w postaci bezzapachowych kapsułek (tutaj), dzięki czemu nasz oddech ani nasza skóra nie będą brzydko pachniały. Zalecana dawka to 1 kapsułka 4 razy dziennie.
Pau D'arco (klik)
Jeśli nie lubicie pić herbat to Pau D'arco można dostać także w postaci kropelek. Ma neutralny smak i o wiele łatwiej i przyjemniej w takiej formie można spożywać to zioło. Zalecana dawka to 1 pełny zakraplacz roztworu rozpuszczony w małej szklance wody lub soku 2-4 razy dziennie pomiędzy posiłkami.
Olejek z oregano (klik)
Olejek Oregano ma naturalne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zalecana dawka: 2 kropelki 3 razy dziennie przez 7 dni.
Dodatkowe:
Olej kokosowy (klik)
Badania wykazały, że wyciągi z liści oliwnych mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Wyciągi z liści oliwnych zabiły prawie wszystkie badane bakterie, w tym grzyby dermatofitowe (powodujące infekcje skóry, włosów i paznokci), drożdżaki Candida albicans i bakterii pałeczka okrężnicy (E. Coli). Zalecana dawka to 1 kapsułka 2 razy dziennie.
Czosnek (klik)
Czosnek wspomaga działanie układu odpornościowego, eliminuje grzyby i pasożyty z przewodu pokarmowego. Można go spożywać w postaci bezzapachowych kapsułek (tutaj), dzięki czemu nasz oddech ani nasza skóra nie będą brzydko pachniały. Zalecana dawka to 1 kapsułka 4 razy dziennie.
Pau D'arco (klik)
Jeśli nie lubicie pić herbat to Pau D'arco można dostać także w postaci kropelek. Ma neutralny smak i o wiele łatwiej i przyjemniej w takiej formie można spożywać to zioło. Zalecana dawka to 1 pełny zakraplacz roztworu rozpuszczony w małej szklance wody lub soku 2-4 razy dziennie pomiędzy posiłkami.
Olejek z oregano (klik)
Olejek Oregano ma naturalne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zalecana dawka: 2 kropelki 3 razy dziennie przez 7 dni.
Zaopatrują jelita w dobre bakterie, które pomagają zmniejszyć ilość drożdży. Zalecana dawka to 2 tabletki po 25 miliardów dziennie.
Wzmagają pracę nadnerczy i pomagają wzmocnić układ odpornościowy i krwionośny. Dodają energii, działają przeciwstarzeniowo, poprawiają wygląd skóry i regenerują organizm. Zalecana dawka witaminy C to 1000 miligramów dwa razy dziennie.
Dodatkowe:
Wykazuje szczególne właściwości przydatne w walce z Candida.
Dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustrojowym i przeciwbakteryjnym pomaga zwalczyć Candida zarówno poprzez spożycie, jak i stosowanie miejscowe.
Olejek goździkowy (klik), lawendowy (klik), mirra
Pomagają pozbyć się pasożytów i grzybów, w tym także Candida. Olejek lawendowy dodatkowo hamuje rozwój infekcji drożdżowej.
Oczyszcza wątrobę, niweluje negatywny wpływ produktów, takich jak leki, metale ciężkie, zanieczyszczenia środowiska, chemioterapia i radioterapia.
Wyciąg z czarnego orzecha jest silnym środkiem przeciwpasożytniczym. Zawiera dużą ilość tanin o działaniu ściągającym, naturalny jod (jako jedno z najlepszych źródeł) i juglon – substancję zabijającą pasożyty. Składniki czarnego orzecha pomagają w pozbywaniu się pasożytów i nadmiaru grzyba Candida z organizmu. Preparat najlepiej stosować rano, na czczo, aby zahamować poruszanie się pasożytów w górę układu pokarmowego.
Podsumowanie najważniejszych faktów o Candida
1. Nadmiar grzyba Candida to objaw, a nie przyczyna problemów zdrowotnych.
2. Jelito grube jest naturalnym środowiskiem życia drożdżaków Candida. W związku z tym wykrycie ich w kale nie musi jeszcze świadczyć o chorobie.
3. Niegroźne drożdżaki candida przeistaczają się w groźne grzyby-pasożyty jedynie wtedy, kiedy mają zapewnione odpowiednie do tego warunki, czyli istnienie pożywki w postaci martwych lub osłabionych komórek, przy jednoczesnej niewydolności systemu odpornościowego.
4. Nie ma większego sensu zabijanie grzybów przy pomocy antybiotyków grzybobójczych. W sprzyjających warunkach, czyli istnieniu pożywki i niewydolności systemu odpornościowego, potrafią one powrócić w ciągu 2-3 tygodni.
5. W terapii leczniczej należy skupić się przede wszystkim na poprawie stanu i funkcjonowania systemu odpornościowego oraz podjąć działania wspomagające organizm w naturalnym eliminowaniu toksyn przez narządy i układy wydalnicze: nerki, przewód pokarmowy, układ oddechowy i skórę. Poprawę zwykle można zaobserwować po ok. 6 miesiącach intensywnego leczenia. Od tego momentu można również stwierdzić wyraźne postępy w leczeniu i likwidacji grzyba Candida.
Ciekawy wpis:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWitam, czy w czasie karmienia piersią można próbować walczyć z candida? pamiętając o prawidłowym odżywianiu by dostarczyć organozmowi wszystkich potrzebnych witamin
UsuńW okresie karmienia piersia raczej nie ma sie candidy.bo organizm w tym czasie jest bardzo odporny.
OdpowiedzUsuńW okresie karmienia piersia raczej nie ma sie candidy.bo organizm w tym czasie jest bardzo odporny.
OdpowiedzUsuńW czssie karmienia piersia nie ma sie candidy .bo organizm jest bardzo odporny i produkuje przeciw ciala. Candide maja osoby bardzo slabe po ciezkich operacjach i rakach. I to jest bardzo bardzo rzadkie.
OdpowiedzUsuńPodczas karmienia piersia nie ma sie candidy.organizm jest wtedy bardzo odpprny
OdpowiedzUsuńPodczas karmienia piersia nie ma sie candidy.organizm jest wtedy bardzo odporny
OdpowiedzUsuńTo dziwne, bo ja karmię piersią i candidę mam :) Bo przy karmieniu wszystko, co dobre trafia do dziecka i organizm jest bardziej osłabiony jak i po ciąży, która sama w sobie jest ekstremalnym czynnikiem dla organizmu tak i podczas karmienia piersią organizm traci masę witamin by wyżywić niemowlę.
OdpowiedzUsuńZmagam się z tym problemem, wypróbuję Twoje metody. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo profesjonalny wpis, przydatne informacje.
OdpowiedzUsuń