Dieta SCD została wynaleziona przez amerykańskiego lekarza Sidney'a V. Haas'a, a następnie dokładnie opisana przez dr. Elaine Gottschall w książce "Breaking the Vicious Cycle". Gottschall wyjaśniła w jaki sposób nieprawidłowa praca układu trawiennego może spowodować zespół nieszczelnego jelita, co w konsekwencji prowadzi do negatywnych reakcji układu odpornościowego i chorób autoimmunologicznych.
Polega ona na całkowitej eliminacji węglowodanów złożonych, polisacharydów i disacharydów (w tym laktozy, sacharozy i skrobii). Węglowodany proste wchłaniane są już w początkowych odcinkach jelita cienkiego, dlatego przy problemach trawiennych są o wiele łatwiej strawne i nie fermentują w jelitach. Sacharydy złożone wymagają produkcji większej ilości enzymów trawiennych, których często brakuje osobom z SIBO. Przy braku wystarczającej ilości enzymów węglowodany złożone nie są do końca trawione i stają się wtedy pożywką dla złych bakterii kolonizujących jelito cienkie. Przez to nie tylko dochodzi do powstania nieprzyjemnych symptomów (wzdęcia, gazy), ale również powoduje to namnażanie się złych bakterii w jelicie.
Eliminacja węglowodanów złożonych, które są pokarmem dla patologicznych bakterii, zmniejsza nie tylko występowanie nieprzyjemnych symptomów przerostu flory bakteryjnej, ale również zmniejsza ilość złych bakterii w jelitach.
Dieta SCD może bardzo ograniczać osoby, które wcześniej prowadziły dietę tradycyjną i jadły bez limitów, ale oferuje ona jednocześnie niesamowite korzyści osobom z zaburzeniami układu trawiennego. W tym chorobym na choroby zapalne jelit, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita, zespół jelita drażliwego IBS i przerost flory bakteryjnej SIBO.
Nawet jeśli nie masz rozpoznanej choroby i zaburzeń układu trawiennego, ale cierpisz na wzdęcia, biegunki, zaparcia lub bóle brzucha, to możesz poczuć sporą ulgę stosując tę dietę. Wyeliminowanie trudnych do strawienia węglowodanów, a wprowadzenie większej ilości nieprzetworzonych i łatwostrawnych produktów, nie tylko pomaga w eliminacji fermentacji w jelitach, nadmiernej produkcji gazów, ale leczy zespół nieszczelnego jelita i stan zapalny.
Dieta SCD może pomóc w schorzeniach i chorobach takich jak:
- zapalne choroby jelit
- zespół jelita drażliwego (IBS)
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- choroba Leśniowskiego-Crohna
- alergie pokarmowe
- zapalenie uchyłków
- mukowiscydoza
Produkty do wyeliminowania:
- zboża (także te bezglutenowe)
- pseudozboża (nasiona chia, gryka, quinoa)
- owoce w puszce
- soki owocowe,
- warzywa w puszce
- rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, niektóre fasole),
- warzywa skrobiowe (ziemniaki, bataty, pasternak)
- przetworzone mięso (wędliny)
- nabiał (produkty mleczne, mleko krowie, kozie, lody, sery itp.)
- słodycze
- cukier (rafinowany, brązowy, trzcinowy, palmowy, kokosowy, ksylitol, erytrytol, syrop klonowy, syrop kukurydziany, melasa)
- rafinowane oleje
- majonez sklepowy (robiony samemu z dozwolonych składników jest w porządku)
- ketchup (z cukrem w składzie)
- musztarda (z cukrem w składzie)
- ocet balsamiczny
- jadalne glony
- agar
- karagen
- kakao
- kawa rozpuszczalna
- herbata rozpuszczalna
- alkohol
Produkty, które można jeść:
- warzywa (oprócz warzyw skrobiowych)
- ekologiczne mięso i dzikie ryby
- jaja z wolnego wybiegu
- owoce (tylko w pełni dojrzałe i niezepsute)
- ghee
- oliwa z oliwek (extra virgin)
- nierafinowany olej kokosowy
- nierafinowany olej awokado
- orzechy i nasiona (najlepiej tylko moczone - więcej tutaj)
- niektóre, namoczone rośliny strączkowe (głównie odmiany fasoli)
- miód
- sacharoza
- musztarda
- mielone przyprawy
- ocet jabłkowy
- niesłodzone i nieprzetworzone napoje takie jak woda, herbata, kawa
- probiotyki - minimum 50-100 miliardów dziennie (50 miliardów z Now Foods) lub 100 miliardów Now Foods - tutaj
- enzymy trawienne (tutaj)
Stosowanie diety SCD przy przeroście flory bakteryjnej skutecznie poprawia trawienie. Prowadzi do odzyskania równowagi mikroflory bakteryjnej w jelitach i zmniejszenia stanu zapalnego.
Korzyści płynące ze stosowania diety SCD
Pomaga w leczeniu zaburzeń trawiennych i chorób przewlekłych
Badania wykazały, że dieta SCD pomaga w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, takich jak np. choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Choroba Leśniowskiego-Crohna charakteryzuje się chronicznym stanem zapalnym w jelitach bez rozpoznanej etiologii. Eliminacja złożonych węglowodanów z diety jest bardzo skuteczna w leczeniu choroby i łagodzeniu objawów.
Badanie przeprowadzone na dzieciach z chorobą Leśniowskiego-Crohna wykazało znaczną poprawę u osób stosujących dietę SCD przez 12 i 52 tygodnie. Inne badania wykazały, że dieta SCD jest korzystna dla osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego przy stosowaniu jej przez minimum 3-6 miesięcy. Dieta SCD prowadzi eliminacji objawów, a także całkowitej remisji u niektórych pacjentów.
Ponadto badania przeprowadzone w 2016 r. wykazały, że dieta SCD pomaga osobom z chorobą zapalną jelit, którym nie pomogła konwencjonalne leki i zabiegi. Lekarze odkryli oni, że odpowiednio dobrana dieta poprawiła parametry kliniczne i laboratoryjne u chorych na chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita.
Nadmiar patologicznych bakterii w jelicie cienkim powoduje wzdęcia i zwiększoną produkcję gazów poprzez fermentację niestrawionych związków. Może to prowadzić do gromadzenia się toksycznych związków przemiany materii, bólu brzucha, wzdęć, problemów trawiennych i niedoborów.
Nieleczone problemy z wchłanianiem składników odżywczych, prowadzą do niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12, które pomagają budować śluzówkę jelita. W rezultacie prowadzi to do zespołu nieszczelnego jelita. Gdy nieodpowiednio strawiony pokarm dostaje się do krwiobiegu przez nieszczelne jelita to powoduje odpowiedź układu odpornościowego i wywołuje to stan zapalny.
Proces zapalny i fermentacja bakteryjna w jelitach mają również wpływ na mózg. Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego występują często u osób z autyzmem. Istnieją pewne dowody na to, że nieodpowiednia flora bakteryjna w jelitach u osób z autyzmem może być wynikiem nieodpowiedniej diety i stylu życia. Niektóre badania wskazują, że związki wytwarzanie przez fermentację w jelitach mogą wpływać na funkcjonowanie mózgu i nasze zachowanie.
Jak działa dieta SCD?
Dieta SCD pomaga przy zaburzeniach trawienia wynikających z przerostu flory bakteryjnej w jelitach. Nadmiar złych bakterii i drożdżaka Candida może skutkować zespołem nieszczelnego jelita. To prowadzi do stanów zapalnych i w konsekwencji do powstania choroby autoimmunologicznej.
Nasza dieta ma ogromny wpływ na cały układ trawienny, a w tym na bakterie, które zamieszkują nasze jelita i pomagają trawić pokarm, który spożywamy. To co jemy wpływa na nasze samopoczucie i pracę całego organizmu, w tym mózgu. Celem diety SCD jest przywrócenie równowagi i odpowiedniego stosunku dobrych-złych bakterii w jelitach.
Zmieniając sposób odżywiania, możemy zmienić florę bakteryjną w jelitach i przywrócić równowagę, odpowiednie trawienie i prawidłowe wchłanianie.
Złe bakterie są w stanie przetrwać i do tego dodatkowo się rozmnażać przy spożywaniu złożonych węglowodanów, które przy SIBO nie są odpowiednio trawione. To powoduje proces fermentacji bakteryjnej. Fermentacja wytwarza gazy i toksyny, takie jak np. kwas mlekowy, kwas octowy, metan, dwutlenek węgla i wodór. Przez to dostajemy między innymi wzdęcia i gazy. To następnie skutkuje uszkodzeniem i podrażnieniem jelit, co prowadzi do zwiększenia ich przepuszczalności.
Dobre bakterie likwidują złe bakterie. Niezbędne jest by codzienne spożywać dobrej jakości probiotyki - polecam te z Now Foods. Nie zapomnijmy o spożywaniu naturalnych probiotyków i również prebiotyków, czyli pożywienia dla probiotyków. Dzięki temu dobre bakterie będą pozytywnie wpływały na cały nasz organizm.
W badaniach aż 82% chorych odnotowało poprawę po stosowaniu kuracji probiotykowej. Niemal u wszystkich osób stosujących odpowiednią dietę i także probiotyki w dużej ilości (50-100 miliardów dziennie) odnotowuje się poprawę stanu zdrowia.
Przyczyny problemów z układem pokarmowym
Do najczęstszych przyczyn problemów z florą bakteryjną w jelitach zalicza się:
- antybiotyki
- leki
- szczepienia
- hormonalne środki antykoncepcyjne
- niedostateczne wydzielanie kwasu żołądkowego
- osłabiony układ odpornościowy
- niedożywienie
- przewlekły stres
- zespół jelita nieszczelnego (więcej tutaj)
- nieodpowiednia dieta bogata w produkty przetworzone, o niskiej zawartości składników odżywczych
- niedobór probiotyków i prebiotyków w diecie
- czynniki środowiskowe (palenie papierosów bierne/czynne, zanieczyszczenie powietrza, słaba higiena)
Jak długo należy stosować dietę?
Dietę SCD należy stosować do czasu poprawy samopoczucia i w pełni odbudowania zdrowej flory bakteryjnej w jelitach. Zazwyczaj zajmuje to kilka tygodni, ale zależy od stanu zdrowia danej osoby. Jeśli ktoś męczył się z przerostem flory bakteryjnej przez wiele lat to wtedy odbudowanie odpowiedniej flory zajmie o wiele dłużej niż w przypadku osoby, która wprowadziła dietę zaraz po stosowania antybiotykoterapii.
Jeśli mam być szczera to średnio mnie przekonuje taka dieta.
OdpowiedzUsuńZ jaką chorobą się zmagasz? Jeśli jesteś zdrowa to nie ma sensu jej stosować. To nie jest jedna z tych "magicznych diet odchudzających", jej przeznaczenie jest zupełnie inne :)
OdpowiedzUsuńA czy stosowalas tą dietę?
OdpowiedzUsuńtak, u mnie się sprawdziła
UsuńA czy stosowalas tą dietę?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńMam sibo i zapalenie jelitai scd pomaga. Jeśli ktoś uważa to za bujdy to albo jest zdrowy albo leniwy i nawet nie spróbował a już krytykuje
OdpowiedzUsuńTo niestety prawda... Dużo osób nakłada na siebie te limity poprzez krytykowanie rzeczy, których się boja spróbować. Co jeśli dieta pomoże? Wtedy trzeba będzie zrezygnować z ulubionych fast foodów czy słodyczy ;) O wiele łatwiej dla większości osób jest po prostu łykanie chemicznych pigułek z całą listą skutków ubocznych... To nic nie kosztuje by spróbować odpowiednio dobranej diety SCD przez jakiś czas, a może przynieść tyle korzyści. Znam wiele osób, które zastosowały tę dietę (faktycznie bez oszukiwania i bez pozwalania sobie na to i tamto od czasu do czasu) i pomogła im niesamowicie, są codziennie za to wdzięczne. Jedzenie uzależnia, szczególnie to napakowane chemią i cukrem. Myślimy, że nie jesteśmy w stanie bez danej rzeczy żyć, a gdy się odstawi na jakiś czas to później szok, bo nie czujemy na daną rzecz w ogóle apetytu i nie mamy na to już ochoty. :) Wystarczy podjąć jedną decyzję i tylko spróbować. Zmiany mogą być bardziej pozytywne niż nam się wszystkim wydaje.
UsuńWitaj Julia. Proszę Cię o pomoc. Chcę spróbować tej diety, bo mam jelito drażliwe i mimo eliminacji wielu produktów nie widzę poprawy samopoczucia. Od prawie 2 lat jestem na diecie wegańskiej, test ImuPro wykazał nietolerancję glutenu i od miesiąca jestem tez na diecie bezglutenowej. Brzuch dalej puchnie jak balon po zjedzeniu czegokolwiek a ja nie wiem co robić. Przyjmuję probiotyk Sanbrobi Formuła i zamówiłam enzymy trawienne i L-glutaminę , którą polecasz. Mam nadzieję, że pomogą... Jeśli chodzi o dietę SCD co byś proponowała jeść gdy mam diete wegańską? Czy można kaszę jaglaną, ryż? Moja dieta od pewnego czasu to głównie jaglanka z owocami, ziemniaki, ryż, łosoś, chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej, pestki dyni i słonecznika , warzywa i zastanawiam się jak mogłabym komponować sobie posiłki żeby jeść wg.tej diety . Możesz polecić jakąś stronę z posiłkami, jadłospisem?Będę wdzięczna za jakieś wskazówki
OdpowiedzUsuńProszę napisz do mnie prywatnie poprzez http://www.juliacaban.pl/p/prywatne-konsultacje.html
UsuńNiestety wchodząc na t ą stronę mam komunikat , że strona nie istnieje. Mogę prosić Twój e-mail?
Usuńhej Julia!
OdpowiedzUsuńMam pytanie, lepiej się czułaś po diecie AIP czy SCD? Od dłuższego czasu obserwuję Twój blog i postanowiłam przejść na dietę AIP. Nie sądziłam, że coś się zmieni, a tu takie zaskoczenie! Od niecałego miesiąca jestem na protokole, wspomagam się również vivomixem w saszetkach i z 20 biegunek zeszłam na max 5, a ostatnimi czasy pojawił się normalny stolec. Choruję na Leśniowskiego-Crohna i żadne leki do tej pory mi nie pomagały, wręcz przeciwnie skutki uboczne dawały o sobie znać. Powiem szczerze nie jest lekko, tęsknie za pomidorami, jajkami, a o chlebie nawet nie wspomnę :D i jeszcze jedno pytanie, czy mogę przejść na dietę SCD czy lepiej poczekać troszke i wprowadzać produkty z paleo? Dziękuję Ci za to, że bardziej mi pomogłaś niż lekarze !
Witaj, czy stosowałaś dietę SCD zaczynając od etapu intro i przechodząc przez resztę etapów? Ja byłam około 2-3 miesiące na diecie FODMAP (zalecenie gastrologa, do tego antybiotyk Xifaxan i probiotyk Vivomix). Po antybiotyku czułam się lepiej, jednak potem wszystkie problemy wracały :( teraz po skończonej kuracji antybiotykiem przeszłam n SCD, bo widzę, że FODMAP jest niewystarczająca. A dopiero czekam na dokładniejsze badania aby określić czy to jest stan zapalny czy zaburzenia czynnościowe.
OdpowiedzUsuńMam to samo ale ja jak dam rade na SCD ...plakac mi sie chce jestem z tym sama
UsuńCześć. W jaki sposób radzicie sobie z brakiem zbóż/pieczywa? To dla mnie najtrudniejsze. Nabiał i cukry jeszcze w miarę . Ciężej z chlebem itp
OdpowiedzUsuńGdzie można znaleźć pzrepisy na taką dietę?
OdpowiedzUsuńAnia
Czy ta dieta jest w stanie zmniejszyć owrzodzenie w jelicie cienkim? Choruję na chorobę Crohna-Leśniowskiego i szukam wszelakiej pomocy, aby uniknąć resekcji jelita
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie czy na diecie scd można uwzględnić ser biały dojrzewający ? http://serkorycinski.com/index/index.php/produkty/sery-dojrzewajace . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, czy w tej diecie można kaszę jaglaną? Podobno dobra na jelita. Stosuje dietę scd ale cholernie brakuje mi czegoś sycącego. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMedycyna naturalna sprawdza się świetnie, ale trzeba też wybrać się od czasu do czasu do lekarza.
OdpowiedzUsuńa co sie je na wigilie ?
OdpowiedzUsuńPolecam, dziala cuda przy wzjg.jestem na tej diecie 6 miesiecy, zaczynam wprowadzac niektore produkty a do niektorych zamierzam wogole nie wracac, zycze powodzenia i wytrwalosci, warto
OdpowiedzUsuńŚwietny artykuł!
OdpowiedzUsuń