Bardzo prosty i niesamowicie pyszny - bezglutenowy CHLEB BEZ MĄKI? Tak! Gdy pokazałam zdjęcia świeżo upieczonego chleba z kaszy gryczanej na moim facebooku, nie spodziewałam się aż tak pozytywnego odzewu! Ten chleb bezglutenowy jest w 100% naturalny i składa się wyłącznie z dwóch prostych składników! Jest prosty w przygotowaniu i nawet osoba, która w życiu nic nie piekła, będzie w stanie go bez problemu zrobić!
O tym chlebku po raz pierwszy usłyszałam od mojej mamy, której to znowu powiedział o nim jej znajomy, więc dowiedziałam się o nim po prostu przez pocztę pantoflową. W końcu postanowiłam, że przekonam się na własnej skórze czy ten chlebek jest faktycznie tak smaczny i prosty jak mówią ;)
Chlebek nie ma wyczuwalnego smaku gryki, bo nie jest zrobiony z prażonej kaszy gryczanej. Można go zrobić w wersji na słono lub na słodko! Ma chrupiącą, ale nie twardą skórkę, więc wszystkim będzie odpowiadać i nikomu nie połamie zębów ;)
Przepis znalazłam u tutaj, ale widziałam, że pojawił się już on na kilku blogach.
- kasza gryczana niepalona (500 g)
- sól do smaku (1 łyżka)
*ewentualnie można dodać: np. kminek, ziarna słonecznika
Koniecznie dajcie mi znać jak wypróbujecie :)
O tym chlebku po raz pierwszy usłyszałam od mojej mamy, której to znowu powiedział o nim jej znajomy, więc dowiedziałam się o nim po prostu przez pocztę pantoflową. W końcu postanowiłam, że przekonam się na własnej skórze czy ten chlebek jest faktycznie tak smaczny i prosty jak mówią ;)
Chlebek nie ma wyczuwalnego smaku gryki, bo nie jest zrobiony z prażonej kaszy gryczanej. Można go zrobić w wersji na słono lub na słodko! Ma chrupiącą, ale nie twardą skórkę, więc wszystkim będzie odpowiadać i nikomu nie połamie zębów ;)
Przepis znalazłam u tutaj, ale widziałam, że pojawił się już on na kilku blogach.
składniki na chleb bezglutenowy:
- kasza gryczana niepalona (500 g)
- sól do smaku (1 łyżka)
*ewentualnie można dodać: np. kminek, ziarna słonecznika
przepis na chleb bezglutenowy:
Kaszę gryczaną niepaloną kupiłam na lokalnym bazarku.
1. Wieczorem wsyp kaszę do miski i zalej wodą tak, by kasza była minimalnie pod wodą. Odstaw na ok. 8 godzin.
2. Rano woda powinna być w większości pochłonięta przez kaszę, więc dolej tyle, by kasza nadal była minimalnie pod wodą. Odstaw na ok. 10-12 godzinach.
3. Wieczorem sprawdź czy woda będzie w 100% pochłonięta przez kaszę - jeśli nie, to odlej nadmiar wody. Zblenduj kaszę (użyłam ręcznego blendera, dzięki czemu zajęło mi to kilka sekund).
4. Zmiksowaną na gładko masę z kaszy włóż do foremki prostokątnej.
5. Foremkę na noc włóż do zimnego piekarnika. Odstaw na ok. 8 godzin.
6. Następnego dnia możesz już piec - ok. 50-60 minut w 200 stopni C. Sprawdź przed wyjęciem patyczkiem czy chleb jest w pełni upieczony.
7. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i ostudź na kratce.
1. Wieczorem wsyp kaszę do miski i zalej wodą tak, by kasza była minimalnie pod wodą. Odstaw na ok. 8 godzin.
2. Rano woda powinna być w większości pochłonięta przez kaszę, więc dolej tyle, by kasza nadal była minimalnie pod wodą. Odstaw na ok. 10-12 godzinach.
3. Wieczorem sprawdź czy woda będzie w 100% pochłonięta przez kaszę - jeśli nie, to odlej nadmiar wody. Zblenduj kaszę (użyłam ręcznego blendera, dzięki czemu zajęło mi to kilka sekund).
4. Zmiksowaną na gładko masę z kaszy włóż do foremki prostokątnej.
5. Foremkę na noc włóż do zimnego piekarnika. Odstaw na ok. 8 godzin.
6. Następnego dnia możesz już piec - ok. 50-60 minut w 200 stopni C. Sprawdź przed wyjęciem patyczkiem czy chleb jest w pełni upieczony.
7. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i ostudź na kratce.
Koniecznie dajcie mi znać jak wypróbujecie :)
Niedawno szukałam prostego przepisu na chleb i nie mogłam nigdzie znaleźć z małą ilością składników :) Ten przepis jest może nie za szybki, ale prosty :) będę musiała wypróbować
OdpowiedzUsuńto prawda - trochę musi "leżakować", ale na szczęście nie trzeba przy nim stać i nic robić, więc to jest duży plus za osób, które są zapracowane, a nadal chcą zrobić i zjeść porządny chleb :)
UsuńTaki chlebek to samo zdrowie. Ostatnio wprowadzamy w domu takie prozdrowotne przepisy oraz rozwiązania dla domu. Zakupiliśmy filtr do wody molekularny z naturalną mineralizacją - nie musimy już kupować wody butelkowanej w plastikowe opakowania. Mamy zdrową i smaczną wodę wprost z kranu :)
OdpowiedzUsuńJest świetny, jem go już ponad rok czasu. Gryka nie palona ma w sobie mnóstwo dobrych składników i jest idealna by zastąpić wyroby "chlebopodobne" obecne w sklepach.
OdpowiedzUsuńNa którym etapie dodaje się sól?
OdpowiedzUsuńdodaję zaraz przed blendowniem
OdpowiedzUsuńDziękuję za szybką odpowiedź. A słonecznik lub kminek to do posypanie chleba czy można dać do środka?
Usuńmożna do środka :)
Usuńlub słonecznik do środka, a kminek do posypania - też wyjdzie super :)
OdpowiedzUsuńOd wczoraj kasza się moczy, więc najprawdopodobniej już jutro ten cudny chlebek upiekę :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać jak wyjdzie! :))
Usuńmoja kasza też się właśnie moczy - na już kolejny chlebek :)
Usuńa czy kasza zalana woda ma leżakować w temperaturze pokojowej ?
OdpowiedzUsuńzgadza się - musi fermentować :)
UsuńWyszedł mi taki lekko mokry :( nie wiem czy coś źle zrobiłam czy taki ma być. ?
OdpowiedzUsuńzależy co to oznacza "lekko" :) bo mój 100% suchy też nie był, ale mokry to na pewno nie ;) lepiej piec dłużej - jak nie mam 100% nagrzanego piekarnika to piekę nawet 60-70 minut w 200C
UsuńAha to spróbuję jeszcze raz bo dziwny wyszedł i mi nie smakował za bardzo :( a nie chce z niego rezygnować :( dziękuję kochana:*
OdpowiedzUsuńJeśli chlebek wyszedł mokry to trzeba bardziej odsączyć wodę na sitku przed włożeniem do foremki.
OdpowiedzUsuńchlebek z kminkiem-pychota polecam.
OdpowiedzUsuńChlebek z kminkiem-pychota.Polecam
OdpowiedzUsuńA nie za dużo tu jest podanej soli,może mam dac 1lyzeczke???
OdpowiedzUsuńTo jest dosyć duży bochenek chleba, więc tej soli tak dużo nie jest - to jest płaska łyżka. Jednak jeśli preferujesz mniej soli to możesz dodać mniej, jedynie smak może być nieco zmieniony ;)
UsuńU mnie wyszedł zakalec :(
OdpowiedzUsuńMarta
Wykonałaś dokładnie te 7 kroków, które wypisałam? :)
UsuńTak, tylko dłużej moczyłam kaszę...
UsuńDłuższy czas fermentacji może mieć wpływ?
I nie wiem czy przypadkiem za bardzo nie odsączyłam wody przed blendowaniem 🤔
Nie poddam sie i jeszcze spróbuję 💪💪
Kluczowe jest odpowiednio długie pieczenie. Im więcej wody zostawisz w kaszy tym dłużej musisz piec. Ja za każdym razem piekę dłużej niż godzinę. Na końcu wyjmuję z foremki i zwiększam temperaturę po to by przypiec skórkę. Polecam dodawać kminek, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni i sezam.
Usuń