Wiele razy na moim blogu i kanale YouTube wspominałam o zespole nieszczelnego jelita. Choruję od 10 lat na chorobę Leśniowskiego-Crohna i to właśnie od nieszczelnych jelit zaczęły się problemy. Gdybym wtedy miała taką wiedzą jaką mam teraz to mój organizm byłby w o wiele lepszym stanie i myślę, że nie doprowadziłabym nawet do powstania tej choroby autoimmunologicznej.
W tym artykule opiszę dokładnie co to jest zespół nieszczelnego jelita, inaczej przeciekające jelito, zespół cieknącego jelita lub zespół dziurawego jelita. Dowiecie się jakie są jego przyczyny, a jakie skutki, a także dlaczego większość osób ma w dzisiejszych czasach z tym problem. Opiszę jak zdiagnozować i skutecznie wyleczyć zespół nieszczelnego jelita i zapobiegać stanu zapalnemu w jelitach.
Jest to zespół objawów wywoływany przez dostające się do krwiobiegu (przez nieszczelne jelito) antygeny, cząstki pokarmu (glikoproteidy, toksyny). Wywołuje to odpowiedź immunologiczną i stan zapalny. Układ odpornościowy zaczyna atakować przedostające się przez jelita produkty. W rezultacie organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała skierowane przeciwko własnym tkankom, dochodzi wtedy do powstania choroby z autoagresji, inaczej choroby autoimmunologiczne.
- osłabiona odporność (infekcje, przeziębienia)
- bóle głowy
- bóle stawów
- problemy trawienne
- alergie
- nietolerancje pokarmowe
- problemy skórne (trądzik, egzema, łuszczyca, wysypka)
- SIBO (zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim)
- zespół jelita drażliwego
- choroby jelit
- choroby autoimmunologiczne (choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów)
- zmiany nastroju
- ADHD
- zaburzenia pamięci i koncentracji
- problemy ze snem
- przewlekłe zmęczenie
Zonulina to białko, które powoduje rozszczelnienie ścisłych połączeń między komórkami nabłonka jelita cienkiego i zwiększenie jego przepuszczalności. Produkowana jest w odpowiedzi na niektóre substancje. Im wyższe stężenie zonuliny w organizmie, tym intensywniej postępuje rozluźnianie szczelnych struktur między enterocytami jelita.
Gluten stymuluję produkcję zonuliny, a to powoduje rozszczelnienie ścisłych połączeń między komórkami nabłonka jelita cienkiego. W rezultacie zwiększenie przepuszczalności jelit.
Spożywanie zbóż, w szczególności tych zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies) może powodować powstanie zespołu nieszczelnego jelita.
Inne produkty, które również wpływają negatywnie na ciągłość jelita to cukier, przetworzone węglowodany oraz żywność GMO.
Nierównowaga kwasów tłuszczowych, nadmiar kwasów omega-6 sprzyja powstawaniu stanu zapalnego w organizmie.
Przewlekły stres działa na nas tak samo negatywnie jak spożywanie niezdrowej żywności - również podwyższa stężenie zonuliny w organizmie. Dodatkowo powoduje stan zapalny.
Również toksyny w żywności i produktach, które używamy, jak np. chemiczne kosmetyki, detergenty.
Zwiększona przepuszczalność jelit może prowadzić do powstawania alergii pokarmowych. Gdy duże cząstki pokarmu, nawet pokarmu uważanego za zdrowy, przenikają przez "dziurawe jelito" do krwioobiegu, odbierane są jako antygeny, przeciwko którym organizm wytwarza przeciwciała. Prowadzi to do rozwoju nietolerancji pokarmowej lub utajonych alergii na dany składnik.
Jest to endotoksyna produkowana przez bakterie jelitowe. Toksyna ta dostaje się do krwi, gdy jelito jest nieszczelne i powoduje przez to stan zapalny. Wysokie stężenie lipopolisacharydu we krwi, może wskazywać na zespół nieszczelnego jelita.
Pomocne badania, które warto wykonać by zdiagnozować zespół nieszczelnego jelita:
- test na nietolerancje pokarmowe (sama robiłam test Food Detective - można kupić online i zrobić w domu)
- oznaczenie poziomu zonuliny
- oznaczenie poziomu lipopolisacharydu (endotoksyny LPS)
- test absorpcji cukrów (TAC)
- alkohol
- cukier i słodziki
- kawa (produkty bogate w kofeinę)
- przetworzone jedzenie (fast food i jedzenie w restauracjach)
- mleko i produkty mleczne
- rośliny strączkowe (soja, fasola, soczewica)
- rośliny psiankowate (pomidor, bakłażan)
- ziemniaki
- jajka
- zboża
- grzyby
- roślinne oleje bogate w omega-6
- orzechy
- pokarm o dużej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (dieta FODMAP)
- owoce (najlepiej o niskim indeksie glikemicznym)
- kokos w każdej postaci (olej kokosowy, mleko kokosowe)
- aloes (zmniejsza stan zapalny i przyspiesza regenerację)
- imbir i kurkuma (działają przeciwzapalnie)
- zielone i kapustne warzywa (szpinak, jarmuż, brokuł, brukselka)
- fermentowane/kiszone produkty (kapusta kiszona)
- oliwki w każdej postaci (oliwa z oliwek)
- zioła (krwawnik, wiąz czerwony/slippery elm, korzeń lukrecji, marshmallow root/prawoślaz lekarski)
- produkty bogate w kwasy omega-3
- kolagen lub rosół z kości (ze względu na zawartość kolagenu i ważnych aminokwasów)
- małe ilości, ale dobrej jakości mięsa (tylko organiczne i karmione trawą, a nie zbożową paszą)
1. Najważniejsze by na początku wyeliminować przyczyny (patrz wyżej: Jakie są przyczyny zespołu nieszczelnego jelita?) i produkty spożywcze z listy powyżej (patrz: Co wyeliminować z diety by wyleczyć przeciekające jelito?)
2. Odbudowanie zdrowej flory bakteryjnej za pomocą diety (wprowadź produkty z listy powyżej: Co warto wprowadzić do diety by wyleczyć przeciekające jelito?), probiotyków i prebiotyków
3. Włączenie do diety dobrej jakości probiotyku (polecam 50 miliardów z Now Foods), z dużą ilością bakterii na kapsułkę i określonymi szczepami. Przetestowałam już wiele probiotyków i najlepiej zadziałały na mnie te z Now Foods.
To najważniejszy suplement przy zespole nieszczelnego jelita! Odbudową zdrową florę bakteryjną w jelitach poprzez dostarczenie zdrowych bakterii i wyeliminowanie złych. Bez tego nie uda nam się zasiedlić jelit zdrowymi bakteriami i poprawić metabolizmu - probiotyki są niezbędne przy trawieniu pokarmu.
Przy wyborze probiotyków najważniejsze jest, by miały co najmniej (!) 50 miliardów bakterii (50 billion) i 10 szczepów różnych bakterii.
Brać na pusty żołądek, najlepiej kilka razy dziennie.
4. Wspieranie odbudowy jelit przez włączenie:
- 1000 mg 1-3 razy dziennie l-glutaminy - to niezwykle ważny aminokwas, pozwala leczyć nieszczelne jelito, ochrania nabłonek jelita oraz działa przeciwzapalnie,
- 1 tabletka przed posiłkiem enzymów trawiennych - są niezbędne do tego by spożywany pokarm dotarł do jelit w odpowiedniej formie, niweluje to możliwość przedostania się większych cząstek pokarmu do jelita cienkiego, a dzięki temu składniki odżywcze z pożywienia będą mogły zostać idealnie strawione + jelito będzie mogło goić,
- witaminy D3 i K2 - działa przeciwzapalnie i poprawia działanie układu odpornościowego, więcej pisałam o niej tutaj - [link],
- 800 mg 2-3 razy dziennie kwercetyna - działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, uczelnia jelita, leczy wrzodziejące zapalenia jelita,
- 900 mg 1-3 razy dziennie korzeń lukrecji - ma niezwykłe właściwości przeciwzapalne, regeneruje błony śluzowe i zmniejsza ich stan zapalny, wzmaga produkcję soku żołądkowego, wspiera śluzówkę jelita.
5. Powolne i dokładne przeżuwanie pokarmu
Ogromnie ważny punkt! Niestety co raz częściej stajemy się ofiarami "multi-taskingu", zawsze musimy robić kilka rzeczy na raz. Nie tylko w pracy przeciążamy przez to swój organizm i narażamy się na spory stres, ale również te nawyki przynosimy do domu. Jemy oglądając telewizję lub pracując przy komputerze. To nawyk, którego musimy się koniecznie pozbyć.
Odłóżmy wszystkie rozpraszacze i skupmy się na przeżuwaniu każdego kęsa jedzenie. Skoncentruj się na odczuciach jakie towarzyszą jedzeniu, dzięki temu będziesz w stanie poczuć smak jedzenia i rozpocznie się odpowiednie trawienie w jamie ustnej. Źle przeżuty pokarm nie strawi się poprawnie.
6. Regularne jedzenie posiłków
Lepiej jeść mniej i rzadziej. Gdy jemy dużo i często to nadwyrężamy już i tak przeciążony organizm, który próbuje znaleźć siły i czas by regenerować jelita. Umożliwmy mu to. Szanujmy swoje ciało i nie podjadajmy ani nie jedzmy gdy nie czujemy głodu.
Picie napojów czy żucie gumy między posiłkami jest odbierane przez nasze ciało jak jedzenie, dlatego organizm cały czas produkuje insulinę. Hormon ten zaczyna opadać dopiero między 4, a 5 godziną po posiłku, więc jeśli jemy posiłki częściej to insulina produkowana jest bez przerwy. To dlatego mamy ochotę na słodkie i wydaje nam się, że jesteśmy ciągle głodni.
Między posiłkami można pić czystą wodę, to nie powoduje produkcji insuliny.
W tym artykule opiszę dokładnie co to jest zespół nieszczelnego jelita, inaczej przeciekające jelito, zespół cieknącego jelita lub zespół dziurawego jelita. Dowiecie się jakie są jego przyczyny, a jakie skutki, a także dlaczego większość osób ma w dzisiejszych czasach z tym problem. Opiszę jak zdiagnozować i skutecznie wyleczyć zespół nieszczelnego jelita i zapobiegać stanu zapalnemu w jelitach.
Co to zespół nieszczelnego jelita?
Jest to zespół objawów wywoływany przez dostające się do krwiobiegu (przez nieszczelne jelito) antygeny, cząstki pokarmu (glikoproteidy, toksyny). Wywołuje to odpowiedź immunologiczną i stan zapalny. Układ odpornościowy zaczyna atakować przedostające się przez jelita produkty. W rezultacie organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała skierowane przeciwko własnym tkankom, dochodzi wtedy do powstania choroby z autoagresji, inaczej choroby autoimmunologiczne.
Jakie są objawy zespołu nieszczelnego jelita?
- osłabiona odporność (infekcje, przeziębienia)
- bóle głowy
- bóle stawów
- problemy trawienne
- alergie
- nietolerancje pokarmowe
- problemy skórne (trądzik, egzema, łuszczyca, wysypka)
- SIBO (zespół przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim)
- zespół jelita drażliwego
- choroby jelit
- choroby autoimmunologiczne (choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów)
- zmiany nastroju
- ADHD
- zaburzenia pamięci i koncentracji
- problemy ze snem
- przewlekłe zmęczenie
Jakie są przyczyny zespołu nieszczelnego jelita?
- niezdrowe, przetworzone jedzenie
- niedobory aminokwasów, np. l-glutaminy (dieta uboga w mięso)
- dieta bogata w aglutyninę i lektyny (rośliny strączkowe, psiankowate, zboża)
- nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie, niedobór omega-3
- niedobory aminokwasów, np. l-glutaminy (dieta uboga w mięso)
- dieta bogata w aglutyninę i lektyny (rośliny strączkowe, psiankowate, zboża)
- nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie, niedobór omega-3
- spożywanie alkoholu
- picie wody kranowej (chlorowanej)
- przewlekły stres
- picie wody kranowej (chlorowanej)
- przewlekły stres
- leki (np. antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne, steroidy, antykoncepcja hormonalna)
- zaburzenia równowagi hormonalnej
- nieodpowiednia flora bakteryjna jelit (nadmiar złych bakterii i grzybów w organizmie)
- pasożyty
Czym jest zonulina i jaką pełni funkcję przy zespole nieszczelnego jelita?
Zonulina to białko, które powoduje rozszczelnienie ścisłych połączeń między komórkami nabłonka jelita cienkiego i zwiększenie jego przepuszczalności. Produkowana jest w odpowiedzi na niektóre substancje. Im wyższe stężenie zonuliny w organizmie, tym intensywniej postępuje rozluźnianie szczelnych struktur między enterocytami jelita.
Co wpływa na nadprodukcję zonuliny i rozszczelnianie się jelita?
Gluten stymuluję produkcję zonuliny, a to powoduje rozszczelnienie ścisłych połączeń między komórkami nabłonka jelita cienkiego. W rezultacie zwiększenie przepuszczalności jelit.
Spożywanie zbóż, w szczególności tych zawierających gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies) może powodować powstanie zespołu nieszczelnego jelita.
Inne produkty, które również wpływają negatywnie na ciągłość jelita to cukier, przetworzone węglowodany oraz żywność GMO.
Nierównowaga kwasów tłuszczowych, nadmiar kwasów omega-6 sprzyja powstawaniu stanu zapalnego w organizmie.
Przewlekły stres działa na nas tak samo negatywnie jak spożywanie niezdrowej żywności - również podwyższa stężenie zonuliny w organizmie. Dodatkowo powoduje stan zapalny.
Również toksyny w żywności i produktach, które używamy, jak np. chemiczne kosmetyki, detergenty.
Nietolerancje pokarmowe, a zespół nieszczelnego jelita
Zwiększona przepuszczalność jelit może prowadzić do powstawania alergii pokarmowych. Gdy duże cząstki pokarmu, nawet pokarmu uważanego za zdrowy, przenikają przez "dziurawe jelito" do krwioobiegu, odbierane są jako antygeny, przeciwko którym organizm wytwarza przeciwciała. Prowadzi to do rozwoju nietolerancji pokarmowej lub utajonych alergii na dany składnik.
Lipopolisacharyd i jego znaczeniu przy diagnozowaniu zespole przeciekającego jelita
Jest to endotoksyna produkowana przez bakterie jelitowe. Toksyna ta dostaje się do krwi, gdy jelito jest nieszczelne i powoduje przez to stan zapalny. Wysokie stężenie lipopolisacharydu we krwi, może wskazywać na zespół nieszczelnego jelita.
Jak zdiagnozować zespół cieknącego jelita?
Pomocne badania, które warto wykonać by zdiagnozować zespół nieszczelnego jelita:
- test na nietolerancje pokarmowe (sama robiłam test Food Detective - można kupić online i zrobić w domu)
- oznaczenie poziomu zonuliny
- oznaczenie poziomu lipopolisacharydu (endotoksyny LPS)
- test absorpcji cukrów (TAC)
Co wyeliminować z diety by wyleczyć przeciekające jelito?
Poniższe produkty należy wyeliminować na kilka tygodni, nie na stałe. Czas kuracji zależy od wielu czynników. Jeśli przez wiele miesięcy, a nawet i lat zmagacie się z nieczelnym jelitem to nie oczekujcie, że w ciągu kilku dniach jelita się zagoją.- alkohol
- cukier i słodziki
- kawa (produkty bogate w kofeinę)
- przetworzone jedzenie (fast food i jedzenie w restauracjach)
- mleko i produkty mleczne
- rośliny strączkowe (soja, fasola, soczewica)
- rośliny psiankowate (pomidor, bakłażan)
- ziemniaki
- jajka
- zboża
- grzyby
- roślinne oleje bogate w omega-6
- orzechy
- pokarm o dużej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (dieta FODMAP)
Co warto wprowadzić do diety by wyleczyć przeciekające jelito?
Poniższe produkty, będą wspomagały gojenie się jelit, dlatego warto je wprowadzić do diety. Sama się do tego stosuję i już widzę pozytywne efekty. Postaram się niedługo na blogu opisać dokładnie jak wygląda aktualnie moja dieta.- owoce (najlepiej o niskim indeksie glikemicznym)
- kokos w każdej postaci (olej kokosowy, mleko kokosowe)
- aloes (zmniejsza stan zapalny i przyspiesza regenerację)
- imbir i kurkuma (działają przeciwzapalnie)
- zielone i kapustne warzywa (szpinak, jarmuż, brokuł, brukselka)
- fermentowane/kiszone produkty (kapusta kiszona)
- oliwki w każdej postaci (oliwa z oliwek)
- zioła (krwawnik, wiąz czerwony/slippery elm, korzeń lukrecji, marshmallow root/prawoślaz lekarski)
- produkty bogate w kwasy omega-3
- kolagen lub rosół z kości (ze względu na zawartość kolagenu i ważnych aminokwasów)
- małe ilości, ale dobrej jakości mięsa (tylko organiczne i karmione trawą, a nie zbożową paszą)
Leczeniu zespołu nieszczelnego jelita
1. Najważniejsze by na początku wyeliminować przyczyny (patrz wyżej: Jakie są przyczyny zespołu nieszczelnego jelita?) i produkty spożywcze z listy powyżej (patrz: Co wyeliminować z diety by wyleczyć przeciekające jelito?)
2. Odbudowanie zdrowej flory bakteryjnej za pomocą diety (wprowadź produkty z listy powyżej: Co warto wprowadzić do diety by wyleczyć przeciekające jelito?), probiotyków i prebiotyków
3. Włączenie do diety dobrej jakości probiotyku (polecam 50 miliardów z Now Foods), z dużą ilością bakterii na kapsułkę i określonymi szczepami. Przetestowałam już wiele probiotyków i najlepiej zadziałały na mnie te z Now Foods.
To najważniejszy suplement przy zespole nieszczelnego jelita! Odbudową zdrową florę bakteryjną w jelitach poprzez dostarczenie zdrowych bakterii i wyeliminowanie złych. Bez tego nie uda nam się zasiedlić jelit zdrowymi bakteriami i poprawić metabolizmu - probiotyki są niezbędne przy trawieniu pokarmu.
Przy wyborze probiotyków najważniejsze jest, by miały co najmniej (!) 50 miliardów bakterii (50 billion) i 10 szczepów różnych bakterii.
Brać na pusty żołądek, najlepiej kilka razy dziennie.
4. Wspieranie odbudowy jelit przez włączenie:
- 1000 mg 1-3 razy dziennie l-glutaminy - to niezwykle ważny aminokwas, pozwala leczyć nieszczelne jelito, ochrania nabłonek jelita oraz działa przeciwzapalnie,
- 1 tabletka przed posiłkiem enzymów trawiennych - są niezbędne do tego by spożywany pokarm dotarł do jelit w odpowiedniej formie, niweluje to możliwość przedostania się większych cząstek pokarmu do jelita cienkiego, a dzięki temu składniki odżywcze z pożywienia będą mogły zostać idealnie strawione + jelito będzie mogło goić,
- witaminy D3 i K2 - działa przeciwzapalnie i poprawia działanie układu odpornościowego, więcej pisałam o niej tutaj - [link],
- 800 mg 2-3 razy dziennie kwercetyna - działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, uczelnia jelita, leczy wrzodziejące zapalenia jelita,
- 900 mg 1-3 razy dziennie korzeń lukrecji - ma niezwykłe właściwości przeciwzapalne, regeneruje błony śluzowe i zmniejsza ich stan zapalny, wzmaga produkcję soku żołądkowego, wspiera śluzówkę jelita.
5. Powolne i dokładne przeżuwanie pokarmu
Ogromnie ważny punkt! Niestety co raz częściej stajemy się ofiarami "multi-taskingu", zawsze musimy robić kilka rzeczy na raz. Nie tylko w pracy przeciążamy przez to swój organizm i narażamy się na spory stres, ale również te nawyki przynosimy do domu. Jemy oglądając telewizję lub pracując przy komputerze. To nawyk, którego musimy się koniecznie pozbyć.
Odłóżmy wszystkie rozpraszacze i skupmy się na przeżuwaniu każdego kęsa jedzenie. Skoncentruj się na odczuciach jakie towarzyszą jedzeniu, dzięki temu będziesz w stanie poczuć smak jedzenia i rozpocznie się odpowiednie trawienie w jamie ustnej. Źle przeżuty pokarm nie strawi się poprawnie.
6. Regularne jedzenie posiłków
Lepiej jeść mniej i rzadziej. Gdy jemy dużo i często to nadwyrężamy już i tak przeciążony organizm, który próbuje znaleźć siły i czas by regenerować jelita. Umożliwmy mu to. Szanujmy swoje ciało i nie podjadajmy ani nie jedzmy gdy nie czujemy głodu.
Picie napojów czy żucie gumy między posiłkami jest odbierane przez nasze ciało jak jedzenie, dlatego organizm cały czas produkuje insulinę. Hormon ten zaczyna opadać dopiero między 4, a 5 godziną po posiłku, więc jeśli jemy posiłki częściej to insulina produkowana jest bez przerwy. To dlatego mamy ochotę na słodkie i wydaje nam się, że jesteśmy ciągle głodni.
Między posiłkami można pić czystą wodę, to nie powoduje produkcji insuliny.
Też mam problemy ze strony układu pokarmowego. Tylko innej natury.
OdpowiedzUsuńNiby każda choroba jest w jakiś sposób uciążliwa, ale zespół nieszczelnego jelita chyba na razie przebił moje pojęcie o tym. :O bardzo Ci współczuję, a z drugiej strony niesamowicie podziwiam.
OdpowiedzUsuńZmagam się od lat z zespołem jelita drażliwego, bardzo chętnie zobaczyłabym przykład Twojej diety. Bardzo cenne informacje, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa moim kanale postaram się wgrywać więcej foodbooków z przykładowymi posiłkami :)
UsuńJa podobnie jak Ty przeszłam kurację Izotekiem.Po pól rok od zakończenia kuracji wzięłam tabletki antykoncepcyjne i wtedy się zaczelo.Dodam ze trądzik leczę bezskutecznie 10 lat oraz ze od 13 roku zycia mam problemy gastryczne.Wówczas stwierdzono u mnie zespol nadwrażliwego jelita.Wszystko przelatywalo przeze mnie jak przez sioto.Co zjadłam od razu do toalety.Teraz jest z tym lepiej.Natomiast uporczywy trądzik nie schodZi.Dodam ze mam niedobór witaminy okolo 8 to mój wwynik.Oraz podwyższona prolaktynę po tabletce okolo 30razy.Resztę niby mam w normie ale robili mi podstawowe badania.Do tego wypadają mi włosy,ciągle jestem senna i mam biezwiezy oddech nawet po umyciu zebow
OdpowiedzUsuńNie stosowałam nigdy w życiu Izoteku. Dermatolog mi go proponowała, ale nie zgodziłam się. Skutki uboczne są przerażające i wolałam nie ryzykować.
UsuńU mnie po stosowaniu antykoncepcji hormonalnej, która rozregulowała mi hormony i spowodowała PCOS, rozwinął się intensywny trądzik hormonalny. Hormony mocno zniszczyły mój organizm i ciężko jest to naprawić. Jakiej witaminy masz niedobór? Mówisz o witaminie D?
Julia, czy istnieją jakieś testy medyczne, które można wykonać by dokładnie zbadać ewentualną nierównowagę bakteryjno-grzybiczą w jelitach? Zastanawiam się jak mogę sprawdzic, czy faktycznie mam nieszczelne jelita i jak w zasadzie wygląda nierównowaga w nic - czego jest więcej, grzybów czy bakterii.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten wpis bo daje on mi nadzieję, że moje dolegliwości nie są "nerwicą" jak to nazywają lekarze. Spróbuje tej diety i potem napiszę, czy dała efekt czy nie.
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńMam pytanie dotyczące kwercetyny. Czy mogę podawać ją 10-letniemu dziecku z CU?
Pozdrawiam, Klaudia
Czy dobrze rozumiem z wpisu, że nie jesteś już na diecie roślinnej? Jeżeli ktoś nawet w małej ilości nie chce spożywać mięsa, to nie dostarczy wszystkich aminokwasów?
OdpowiedzUsuńHej Julia :)
OdpowiedzUsuń1. Czy test na nietolerancję w Twoim przypadku był miarodajny?
2. Napisałaś, że warto wprowadzić do diety:
- "kokos w każdej postaci (olej kokosowy, mleko kokosowe)" - Jak sytuacja się ma z mąką kokosową (wiem, że na FODMAP jest z początku niezalecana)? Czy była u Ciebie stosowana w zaostrzeniu? Pytam bo zastanawiam się czy ją wprowadzić, czy jak pisałaś w innym poście komosę i amarantus. Czy mogłabyś mi coś doradzić?
- zielone i kapustne warzywa (szpinak, jarmuż, brokuł, brukselka) - Hmm, warzywa kapustne chyba mają wysoki wskaźnik FODMAP. Jak to rozumieć jeżeli poniżej napisałaś aby wyeliminować "pokarm o dużej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (dieta FODMAP)".
Przepraszam, że zasypałam Cię mnóstwem pytań, ale próbuję sobie wszystko ułożyć...
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Ela
Mam CU od kilkunastu lat.Czy Colitis jest skutkiem nieszczelnosci jelit czy to jest bez zwiazku?Jakie jest Twoje zdanie?
OdpowiedzUsuńHej tam, wykonałeś świetną robotę. Na pewno go kopiuję i osobiście zasugeruję przyjaciołom. Jestem pewien, że skorzystają z tej strony.
OdpowiedzUsuń