Lody malaga - kawowe z rodzynkami! Bez mleka i jaj - więc idealne dla alergików. Przepis ten jest niesamowicie prosty i wcale nie wymaga dużo czasu :) Przepis ten można zrobić także bez maszyny do lodów - poniżej cała instrukcja. Osoby zapracowane na pewno znajdą chwilę by przygotować ten przepyszny deser, który nie tylko jest smaczny, ale też zdrowy!
Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy, by rozpuścić w nim cukier kokosowy
Dodajemy kawę rozpuszczalną - polecam moją ulubioną bezkofeinową, organiczną kawę z iHerb - nie ma goryczki, więc idealnie nadaje się do lodów - odpowiednia kawa to podstawa, bo inaczej lody wyjdą nam kwaśne
Wyszły IDEALNE! Niesamowicie kremowe - najlepsze jakie jadłam w całym moim życiu :)
- 500 ml pełnotłuste (!) mleczko kokosowe (polecam te duże w kartonie, zdrowsze i tańsze niż w puszce)
Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy, by rozpuścić w nim cukier kokosowy
Dodajemy kawę rozpuszczalną - polecam moją ulubioną bezkofeinową, organiczną kawę z iHerb - nie ma goryczki, więc idealnie nadaje się do lodów - odpowiednia kawa to podstawa, bo inaczej lody wyjdą nam kwaśne
Wyszły IDEALNE! Niesamowicie kremowe - najlepsze jakie jadłam w całym moim życiu :)
przepis na wegańskie lody malaga z rodzynkami
- 500 ml pełnotłuste (!) mleczko kokosowe (polecam te duże w kartonie, zdrowsze i tańsze niż w puszce)
- cukier kokosowy lub trzcinowy (dodawałam do smaku gdy mieszałam mleko kokosowe w garnku)
- rodzynki sułtańskie (zalać je wrzątkiem i później odcedzić, do smaku polecam zalać je rumem przed dodaniem do masy)
- moja ulubiona bezkofeinowa i organiczna kawa Mount Hagen (nie ma w sobie goryczy i bardzo łatwo się rozpuszcza)
Wlać mleko kokosowe do garnka.
Następnie dodać cukier i kawę.
Wymieszać na małym/średnim ogniu - nie wolno doprowadzić do wrzenia.
Następnie odstawiamy garnek do ostygnięcia.
Schłodzone składniki zmiksować.
Dodać rodzynki.
Przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki.
Podczas chłodzenia co około 30 minut przez pierwsze 3 godziny lody należy mieszać/miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były puszyste.
Następnie zamrozić.
Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTube, JULtube i naZDROWIE
- rodzynki sułtańskie (zalać je wrzątkiem i później odcedzić, do smaku polecam zalać je rumem przed dodaniem do masy)
- moja ulubiona bezkofeinowa i organiczna kawa Mount Hagen (nie ma w sobie goryczy i bardzo łatwo się rozpuszcza)
instrukcja przygotowania lodów - bez maszyny do lodów
Wlać mleko kokosowe do garnka.
Następnie dodać cukier i kawę.
Wymieszać na małym/średnim ogniu - nie wolno doprowadzić do wrzenia.
Następnie odstawiamy garnek do ostygnięcia.
Schłodzone składniki zmiksować.
Dodać rodzynki.
Przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki.
Podczas chłodzenia co około 30 minut przez pierwsze 3 godziny lody należy mieszać/miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były puszyste.
Następnie zamrozić.
instrukcja przygotowania lodów - z maszyną do lodów
Wlać mleko kokosowe do garnka.
Następnie dodać cukier i kawę.
Wymieszać na małym/średnim ogniu - nie wolno doprowadzić do wrzenia.
Następnie odstawiamy garnek do ostygnięcia i później wkładamy do lodówki na 1-2 godziny lub na 30 minut do zamrażarki.
Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.
Dodać rodzynki do maszyny w trakcie mieszania, gdy mieszanina będzie już bardziej kremowa niż wodnista.
Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki.
Następnie dodać cukier i kawę.
Wymieszać na małym/średnim ogniu - nie wolno doprowadzić do wrzenia.
Następnie odstawiamy garnek do ostygnięcia i później wkładamy do lodówki na 1-2 godziny lub na 30 minut do zamrażarki.
Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.
Dodać rodzynki do maszyny w trakcie mieszania, gdy mieszanina będzie już bardziej kremowa niż wodnista.
Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki.
Moje kanały YouTube: Julia Caban kanał YouTube, JULtube i naZDROWIE
o rany jakie pyszności.
OdpowiedzUsuńJakiego przyrządu używasz do przyrządzenia tych lodów ?
Zwykły mikser wystarczy ?
Pozdrawiam Zocha
http://www.zocha-fashion.pl/
Urządzenie z biedronki ;) możesz jednak użyć zwykłego miksera, ale wtedy pamiętam o regularnym mieszaniu co kilka h
UsuńJulia powiedz chodzi o mleko takie kartonowe czy puszkowe z gesta "smietana"na dnie ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUżywam pełnotłustego z kartonu, ale zawsze sprawdzam skład, by czasami nie było rozwodnione i miało dużą ilość tłuszczu - wtedy niczym nie różni się od tego z puszki
Usuń