miło Cię tutaj widzieć 👋🏻

Przepis na najlepszy ZIELONY KOKTAJL jaki w życiu piłam! Smakuje jak czekoladowo-ciasteczkowy deser!

To ostatnio mój ulubiony koktajl, który pić po prostu uwielbiam! Smak tego zielonego smoothie jest czekoladowo-ciasteczkowy, pomimo, że zawiera spirulinę to nie można jej wyczuć, ale jej zdrowotne właściwości jak najbardziej :)


Do stworzenia tego cudownego napoju zainspirowała mnie wizyta w jednej z lokalnych kawiarni. Tak się uzależniłam od tego pysznego koktajlu, że musiałam spróbować go odtworzyć. Zrobiłam go bardziej na mój gust i mam nadzieję, że Wam też zasmakuje :)


Spirulina oczyszcza krew z toksyn, doskonale odżywia organizm, dba o prawidłowy rozwój mikroflory bakteryjnej układu pokarmowego. Dodatkowo dzięki dużej zawartości chlorofilu oczyszcza wątrobę i nerki z toksyn, a także działa alkalizująco na organizm. 

Spirulina jest bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Poprawia pamięć i koncentrację i również działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo.
źródło: http://surojadek.com/spirulina-wlasciwosci


przepis
1 mrożony (pokrojony wcześniej) banan
2 daktyle medjool
1 łyżeczka korzenia maca [dostępne tutaj]
1 kopiasta łyżeczka spiruliny [dostępne tutaj]
1 liść jarmużu
2 łyżeczki kakao [dostępne tutaj]
3-4 łyżeczki cynamonu [dostępne tutaj]
1 łyżka masła z nerkowców [dostępne tutaj]
białko roślinne [dostępne tutaj]
woda kokosowa lub mleko migdałowe
łuskane ziarna kakaowca do posypania [dostępne tutaj]

Wszystkie składniki wkładam do blendera i miksuję aż do uzyskania płynnej konsystencji. Dekoruję koktajl ziarnami kakaowca. Teraz można się delektować :)


Moje kanały YouTube: JULIA YouTubeJULtube i naZDROWIE
Zapraszam na moją stronę Facebook, Instagram i Twitter


SHARE:

9 komentarzy

  1. Muszę go koniecznie zrobić, już samym wyglądem zachęca do jego przyrządzenia! Super :)
    Zostanę tu na dłużej, dobrze się tu czuję :)

    xaniell.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio sie zastanawialam czy zniwelowac okropny smak chlorelli. Muszę sprobowac Twoj przepis ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny, chociaż składników do jego przygotowania raczej nie ma się na co dzień w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jakoś rzadko pijam koktajle...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i zielono :) To lubimy! Miksuj na zdrowie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda... oryginalnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam koktajle! W czym je robisz? Ja do tej pory używałam zwykłego ręcznego blendera, teraz przymierzam się do zakupu bardziej wielofunkcyjnego sprzętu. Jak tylko będę go miała, wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam :-). Zamiast masła z nerkowców, bo nie miałam, dodałam garść orzechów (włoskie i ziemne). Wprowadziłam modyfikację ;-) i jeszcze dorzuciłam 2 łyżki siemienia lnianego, aby zagęstnić. Wszystko zmiksowałam. Bardzo smakowite. Dziękuję Julia za przepis.

    OdpowiedzUsuń

© julia caban | Blogger Template Created by pipdig