Glutamina, tiamina, teanina, kofeina, kwercetyna, kurkuma i sylimaryna to substancje, które sprzyjają długowieczności.
O glutaminie już pisałam TUTAJ. Teanina to składnik aktywny zielonej herbaty, który zwiększa odporność na stres.
Kofeina wykazuje podobne właściwości do glutaminy i teaniny.
Kurkuma i sylimaryna to kompleksy składników ostryżu i ostropestu, które są stosowane jako środki ochraniające i regenerujące wątrobę.
Glutamina
Dieta oparta głównie na białkach roślinnych, pochodzących ze zbóż i warzyw, które nie dostarczają do komórek wszystkich, niezbędnych aminokwasów, stymuluje odnowę organizmu. Komórka musi uzupełnić brakujące aminokwasy (trawiąc w procesie autofagii własne białka, np. uszkodzone mitochondria), aby mogła przetrwać.
Jako, że glutamina jest aminokwasem charakterystycznym dla białek roślinnych, dlatego wysoki jej poziom informuje komórkę o konieczności stymulowania autofagii.
Tiamina
"Przewlekłe zmęczenie, towarzyszące chorobom przebiegającym z procesem zapalnym i chorobom autoimmunologicznym, może wynikać z umiarkowanego niedoboru tiaminy. W swoich badaniach wykazali, że stosowanie tiaminy pomogło wyeliminować zmęczenie u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita (jest to choroba autoimmunologiczna, która dotyczy przewodu pokarmowego). Autorzy tej hipotezy przeprowadzili też badania u trzech kobiet z Hashimoto, u których pomimo zastosowania leczenia farmakologicznego przewlekłe zmęczenie nie ustępowało.
Tiamina należy do grupy witamin B i jest też znana pod nazwą witaminy B1. Głównym jej zadaniem jest zamiana węglowodanów w energię, a także jest niezbędna do przyswajania protein i tłuszczów. Tiamina bierze również udział w uwalnianiu kwasu solnego w żołądku, który jest potrzebny do trawienia białek. Osobom z Hashimoto często towarzyszy brak albo niski poziom kwasu żołądkowego.
Znaczący niedobór tiaminy jest nazywany chorobą Beri-beri i charakteryzuje się zaburzeniami czynności centralnego układu nerwowego, jak zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci i koncentracji, a także depresja. Do innych objawów należą: przyśpieszona akcja serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, jak utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha.
Do znanych przyczyn niedoborów tiaminy zaliczamy chorobę Crohna, zaburzenia wchłaniania (prawdopodobnie dotyczy on wielu osób z Hashimoto i innymi chorobami autoimmunologicznymi), anoreksję, a także występuje u osób na dializach."
http://www.tarczycahashimoto.pl/blog/tiamina
L-teanina
"L-teanina jest aminokwasem, który występuje niemal wyłącznie w zielonej herbacie i obecnie zyskuje na popularności, jako alternatywa dla środków uspokajających i relaksujących.
L-teanina z łatwością pokonuje barierę krew-mózg i zdaje się zwiększać poziom neuroprzekaźnika hamującego kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), wpływając także na poziom serotoniny i dopaminy. L-teanina pobudza emitowanie fal mózgowych alfa, prowadząc do stanu głębokiego relaksu i jednocześnie czujności umysłowej podobnego do stanu osiąganego podczas medytacji. Sprzyja w ten sposób zrelaksowaniu i czujności umysłu bez stosowania środków uspokajających."
Kurkuma
"Charakterystyczny smak i zapach curry nadaje kurkuma, źródło kurkuminy - cennej substancji wykazującej działania przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Z kolei w cebuli znajduje się kwercytyna - niezwykle pożyteczny przeciwutleniacz. Zarówno kwercytyna jak i kurkumina są także na celowniku naukowców ze względu na ich właściwości przeciwrakowe. Czy jednak ich połączenie może dać ciekawe rezultaty? Odpowiedź na to pytanie kryje się to w badaniach opublikowanych w Clinical Gasteroenterology and Hepatology. Wynika z nich, że duet ten zmniejsza zarówno wielkość, jak i liczbę zmian przedrakowych w przewodzie pokarmowym człowieka."
http://www.solgar.pl/wiedza/profilaktyka-i-leczenie/ze-smakiem-na-wojne-z-rakiem
Sylimaryna u pacjentów z marskością wątroby może również poprawiać funkcje immunologiczne.
Ze względu na zdolność podnoszenia przez sylimarynę poziomu glutationu w wątrobie, znacznemu wzmocnieniu ulegają układy antyoksydacyjne. Glutation jest wykorzystywany do wytwarzania w organizmie peroksydazy glutationowej – najsilniejszego enzymu zwalczającego wolne rodniki."
Teainę znajdziemy w: zielonej herbacie
Kofeinę znajdziemy w: kawie, czekoladzie.
Kurkumę znajdziemy w: curry.
Sylimarynę znajdziemy w: ostropeście plamistym.
O glutaminie już pisałam TUTAJ. Teanina to składnik aktywny zielonej herbaty, który zwiększa odporność na stres.
Kofeina wykazuje podobne właściwości do glutaminy i teaniny.
Kurkuma i sylimaryna to kompleksy składników ostryżu i ostropestu, które są stosowane jako środki ochraniające i regenerujące wątrobę.
Dieta oparta głównie na białkach roślinnych, pochodzących ze zbóż i warzyw, które nie dostarczają do komórek wszystkich, niezbędnych aminokwasów, stymuluje odnowę organizmu. Komórka musi uzupełnić brakujące aminokwasy (trawiąc w procesie autofagii własne białka, np. uszkodzone mitochondria), aby mogła przetrwać.
Jako, że glutamina jest aminokwasem charakterystycznym dla białek roślinnych, dlatego wysoki jej poziom informuje komórkę o konieczności stymulowania autofagii.
Vega, Sport, Performance Protein, Powder, Vanilla z ogromną dawką l-glutaminy
"Przewlekłe zmęczenie, towarzyszące chorobom przebiegającym z procesem zapalnym i chorobom autoimmunologicznym, może wynikać z umiarkowanego niedoboru tiaminy. W swoich badaniach wykazali, że stosowanie tiaminy pomogło wyeliminować zmęczenie u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita (jest to choroba autoimmunologiczna, która dotyczy przewodu pokarmowego). Autorzy tej hipotezy przeprowadzili też badania u trzech kobiet z Hashimoto, u których pomimo zastosowania leczenia farmakologicznego przewlekłe zmęczenie nie ustępowało.
Tiamina należy do grupy witamin B i jest też znana pod nazwą witaminy B1. Głównym jej zadaniem jest zamiana węglowodanów w energię, a także jest niezbędna do przyswajania protein i tłuszczów. Tiamina bierze również udział w uwalnianiu kwasu solnego w żołądku, który jest potrzebny do trawienia białek. Osobom z Hashimoto często towarzyszy brak albo niski poziom kwasu żołądkowego.
Znaczący niedobór tiaminy jest nazywany chorobą Beri-beri i charakteryzuje się zaburzeniami czynności centralnego układu nerwowego, jak zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci i koncentracji, a także depresja. Do innych objawów należą: przyśpieszona akcja serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, jak utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha.
Do znanych przyczyn niedoborów tiaminy zaliczamy chorobę Crohna, zaburzenia wchłaniania (prawdopodobnie dotyczy on wielu osób z Hashimoto i innymi chorobami autoimmunologicznymi), anoreksję, a także występuje u osób na dializach."
http://www.tarczycahashimoto.pl/blog/tiamina
"L-teanina jest aminokwasem, który występuje niemal wyłącznie w zielonej herbacie i obecnie zyskuje na popularności, jako alternatywa dla środków uspokajających i relaksujących.
L-teanina z łatwością pokonuje barierę krew-mózg i zdaje się zwiększać poziom neuroprzekaźnika hamującego kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), wpływając także na poziom serotoniny i dopaminy. L-teanina pobudza emitowanie fal mózgowych alfa, prowadząc do stanu głębokiego relaksu i jednocześnie czujności umysłowej podobnego do stanu osiąganego podczas medytacji. Sprzyja w ten sposób zrelaksowaniu i czujności umysłu bez stosowania środków uspokajających."
Kurkuma
"Charakterystyczny smak i zapach curry nadaje kurkuma, źródło kurkuminy - cennej substancji wykazującej działania przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Z kolei w cebuli znajduje się kwercytyna - niezwykle pożyteczny przeciwutleniacz. Zarówno kwercytyna jak i kurkumina są także na celowniku naukowców ze względu na ich właściwości przeciwrakowe. Czy jednak ich połączenie może dać ciekawe rezultaty? Odpowiedź na to pytanie kryje się to w badaniach opublikowanych w Clinical Gasteroenterology and Hepatology. Wynika z nich, że duet ten zmniejsza zarówno wielkość, jak i liczbę zmian przedrakowych w przewodzie pokarmowym człowieka."
http://www.solgar.pl/wiedza/profilaktyka-i-leczenie/ze-smakiem-na-wojne-z-rakiem
Sylimaryna
"Sylimaryna, będąca głównym aktywnym związkiem ostropestu plamistego, jest jedną z najsilniej działających, znanych substancji chroniących wątrobę. Wykazano, że zwiększa ona produkcję glutationu w wątrobie o ok. 30%, dzięki czemu znacznie poprawia się możliwości detoksykacji. Stymuluje również syntezę białek w wątrobie, intensyfikując wzrost zdrowych komórek wątrobowych. Ponadto ostropest plamisty pobudza działanie żółci, co korzystnie wpływa na wątrobę i pęcherzyk żółciowy.Sylimaryna u pacjentów z marskością wątroby może również poprawiać funkcje immunologiczne.
Ze względu na zdolność podnoszenia przez sylimarynę poziomu glutationu w wątrobie, znacznemu wzmocnieniu ulegają układy antyoksydacyjne. Glutation jest wykorzystywany do wytwarzania w organizmie peroksydazy glutationowej – najsilniejszego enzymu zwalczającego wolne rodniki."
http://www.solgar.pl/wiedza/leksykon/ostropest-plamisty
Kofeinę znajdziemy w: kawie, czekoladzie.
Kurkumę znajdziemy w: curry.
Sylimarynę znajdziemy w: ostropeście plamistym.
source:
slawomirambroziak.pl
solgar.pl
slawomirambroziak.pl
solgar.pl
Julia czy moglabys zrobić wpis o ziołach/ suplementacji które aktualnie pijesz/ zazywasz w ciągu dnia, z góry dziekuje
OdpowiedzUsuńJulia czy moglabys zrobić wpis o ziołach/ suplementacji które aktualnie pijesz/ zazywasz w ciągu dnia, z góry dziekuje
OdpowiedzUsuńU mnie podstawą oczyszczającej kuracji jest picie zdrowej wody - mam filtr molekularny z naturalną mineralizacją - daje wodę mineralną, która płynie z mojego własnego kranu :)
OdpowiedzUsuńPiękna SKÓRA - najprostsza RADA! - https://www.youtube.com/watch?v=8E218a9ElG8
OdpowiedzUsuń