PRZEPIS na LODY CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE | surowe, wegańskie, bezglutenowe
1. dojrzałe banany mrozimy w zamrażalce przez conajmniej 3-4 godziny
2. następnie blendujemy
3. dodajemy prawdziwą wanilię (lub ekstrakt waniliowy)
4. po 1-2 minutach blendowania powstaje cudowna kremowa masa
5. dodajemy karob i kakao
6. następnie dodajemy ten ekstrakt pomarańczowy (cudo!!!)
składniki:
- mrożone banany (3 sztuki)
- kakao (3 łyżeczki)
- karob (1 łyżeczka)
- ekstrakt pomarańczowy
- pasta waniliowa lub ekstrakt waniliowy
- posypka z płatków/czipsów kokosowych
Uwielbiam wszelkie wariacje lodów bananowych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie wariacje lodów bananowych :)
OdpowiedzUsuńmňam! milujem túto zmrzlinu! :)
OdpowiedzUsuńSimimaus
ale to dobrze wyglada! uwielbiam Twoje zdrowe przepisy :D :*
OdpowiedzUsuńJakim blenderem miksujesz zamrożone banany? Mój niestety nie daje rady, jak mam ochotę na lody to biorę blender ręczny o jakoś się udaje ale niestety ledwo ledwo.
OdpowiedzUsuńJakim blenderem miksujesz zamrożone banany? Mój niestety nie daje rady, jak mam ochotę na lody to biorę blender ręczny o jakoś się udaje ale niestety ledwo ledwo.
OdpowiedzUsuńmiksuję blenderem, a właściwie robotem kuchennym Bosch o mocy 1200W, więc dosyć mocny ;) moja rada - odczekaj kilka minut przed miksowaniem bananów i gdy nie będą aż tak mocno zamrożone to ładnie się zmiksują :)
UsuńJa zrezygnowałam z wanilii i w lodach i w ciastach. Jakosś bez niej lepiej wszystko smakuje. No chyba ze ekstrakty których używałam jakieś tandetne były.
OdpowiedzUsuńdobrej jakości wanilia to podstawa! niestety te tanie ekstrakty ze spożywczaka są słabej jakości :(
UsuńWitam Właśnie przyszła paczka z iherb z polecanym przez Ciebie ekstraktem pomarańczowym. Oczywiście zrobiłam lody. Po prostu rewelacja!, o wiele lepsze niż sklepowe. Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)) dziękuję kochana, że podzieliłaś się swoją opinią :*:) pozdrawiam Cię cieplutko!
UsuńJulia, cyz mogłabyś dokładnie napisać jakiego modelu blendera/robota używasz ? Chciałabym wybrać sprawdzony i nie za drogi.Chciałabym robic lody, masła orzechowe, sosy pesto, hummusy etc.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam. Aldona