Glutation - niezbędny dla zdrowej SKÓRY antyutleniacz, o którym zapominamy!
Glutation jest jednym z najmocniejszych antyutleniaczy chroniących mitochondrium komórek. Neutralizuje on nieparzyste molekuły wolnych rodników chroniąc tym samym nasze komórki przed ich działaniem. Poziom glutationu spada pod wpływem stresu, przemęczenia, zbyt krótkiego snu, zatrucia substancjami chemicznymi oraz wystawienia na promieniowania ultrafioletowego i także elektromagnetycznego.
Na jego poziom ma także wpływ nasze odżywianie. Jedzenie pokarmów o dużym indeksie glikemicznym, pokarmu mocno podnoszącego poziom poposiłkowej glikemii we krwi powoduje nadmierne zużycie glutationu. Ponieważ całe jego zapasy są wykorzystywane do neutralizacji powstających w tym czasie wolnych rodników. Nasze komórki zaczynają się wtedy starzeć znacznie szybciej, a nasza skóra wygląda gorzej.
Ilość glutationu w komórkach wraz z wiekiem zmniejsza się narażając je na szybszy proces starzenia. Glutation także odpowiada za odporność naszych komórek na zanieczyszczenia i toksyny dostarczane ze środowiska lub wraz z pożywieniem. Ma także wpływ na odporność oraz fizyczną wydolność. Bez niego zaczynamy chorować i coraz szybciej się męczymy. Od ilości w naszym organizmie tego antyoksydantu zależy nasza podatność na tzw. choroby z autoagresji. Im większy jego poziom - tym rzadziej na nie zapadamy.
źródła glutationu:
- awokado,
- szparagi,
- brokuły,
- kapusta,
- szpinak,
- truskawki,
- cebula i czosnek,
- kurkuma,
- ostropest plamisty.
Glutation jest jednym z najmocniejszych antyutleniaczy chroniących mitochondrium komórek. Neutralizuje on nieparzyste molekuły wolnych rodników chroniąc tym samym nasze komórki przed ich działaniem. Poziom glutationu spada pod wpływem stresu, przemęczenia, zbyt krótkiego snu, zatrucia substancjami chemicznymi oraz wystawienia na promieniowania ultrafioletowego i także elektromagnetycznego.
Na jego poziom ma także wpływ nasze odżywianie. Jedzenie pokarmów o dużym indeksie glikemicznym, pokarmu mocno podnoszącego poziom poposiłkowej glikemii we krwi powoduje nadmierne zużycie glutationu. Ponieważ całe jego zapasy są wykorzystywane do neutralizacji powstających w tym czasie wolnych rodników. Nasze komórki zaczynają się wtedy starzeć znacznie szybciej, a nasza skóra wygląda gorzej.
Ilość glutationu w komórkach wraz z wiekiem zmniejsza się narażając je na szybszy proces starzenia. Glutation także odpowiada za odporność naszych komórek na zanieczyszczenia i toksyny dostarczane ze środowiska lub wraz z pożywieniem. Ma także wpływ na odporność oraz fizyczną wydolność. Bez niego zaczynamy chorować i coraz szybciej się męczymy. Od ilości w naszym organizmie tego antyoksydantu zależy nasza podatność na tzw. choroby z autoagresji. Im większy jego poziom - tym rzadziej na nie zapadamy.
źródła glutationu:
- awokado,
- szparagi,
- brokuły,
- kapusta,
- szpinak,
- truskawki,
- cebula i czosnek,
- kurkuma,
- ostropest plamisty.
source:1
Bardzo fajny post!
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam o istnieniu tego składnika, ale w sumie jem większość z tych produktów regularnie, więc nie powinno mi go brakować ;)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o nim. Bardzo pomocny wpis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
VANILLAMADNESS.com
Akurat przeglądałem produkty z Glutationem, a tutaj patrzę jeszcze notka na blogu :-)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo bardzo pozytywnej myśli co do stosowania Glutationu oraz jego właściwości.
Biorąc ten preparat zauważyłaś jakieś odczuwalne zmiany ?
chyba tez sprobuje, najpierw naturalnie dieta, moze potem skusze sie na tabletki ;/
OdpowiedzUsuń