Mam dla Was coś specjalnego na Walentynki/Dzień Kobiet czy jakieś inne święto! Taki prezent dla ukochanej osoby możecie przygotować w kilka minut, a sprawi to im wiele radości - w końcu taki prezent od serca jest milej widziany niż kupiony :)
przepis
tutaj wideo
Przyznam szczerze, że tę czekoladę zawsze robię "na oko" ;) Najpierw rozpuszczam w niskiej temp. (do 42 stopni) olej kokosowy, a następnie dodaję syrop klonowy i tyle kakao, by konsystencja była odpowiednia. W tym przepisie dodałam również mleko roślinne, by zrobić "mleczną" wegańską czekoladę. Trochę czasu nagrywanie mi zajęło, więc czekolada zaczęła gęstnieć za szybko, więc nie martwcie się jeśli u Was konsytencja będzie mniej gęsta niż na filmiku w momencie nalewania masy do szklanej misy.
Przyznam szczerze, że tę czekoladę zawsze robię "na oko" ;) Najpierw rozpuszczam w niskiej temp. (do 42 stopni) olej kokosowy, a następnie dodaję syrop klonowy i tyle kakao, by konsystencja była odpowiednia. W tym przepisie dodałam również mleko roślinne, by zrobić "mleczną" wegańską czekoladę. Trochę czasu nagrywanie mi zajęło, więc czekolada zaczęła gęstnieć za szybko, więc nie martwcie się jeśli u Was konsytencja będzie mniej gęsta niż na filmiku w momencie nalewania masy do szklanej misy.
składniki
ok. 1 szklanka - nierafinowany olej kokosowy (jeśli posiadanie to jeszcze lepszy będzie tłuszcz kakaowy)
ok. 1 szklanka - surowe kakao
2-3 łyżki - syrop klonowy
5 łyżek (opcjonalnie więcej - zależy jak bardzo mleczna ma być czekolada) - mleko roślinne
Czekoladę możemy przelać na blachę do pieczenia, do szklanej misy, foremek do lodu lub specjalnych foremek do czekolady.
Czekoladę przechowujemy w lodówce - ze względu na olej kokosowy.
Moje kanały YouTube: JULIA YouTube, JULtube i naZDROWIE
ok. 1 szklanka - nierafinowany olej kokosowy (jeśli posiadanie to jeszcze lepszy będzie tłuszcz kakaowy)
ok. 1 szklanka - surowe kakao
2-3 łyżki - syrop klonowy
5 łyżek (opcjonalnie więcej - zależy jak bardzo mleczna ma być czekolada) - mleko roślinne
Czekoladę możemy przelać na blachę do pieczenia, do szklanej misy, foremek do lodu lub specjalnych foremek do czekolady.
Czekoladę przechowujemy w lodówce - ze względu na olej kokosowy.
Moje kanały YouTube: JULIA YouTube, JULtube i naZDROWIE
Takie prezenty są najcudowniejsze;)
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis
OdpowiedzUsuńhttp://blogerskiwywiad.blogspot.com/
Świetny pomysł! Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńTaki przepis można bez obaw robić na oko. ;)
OdpowiedzUsuńwow ale szybki i prosty przepis !! :)
OdpowiedzUsuńMoże jutro zrobię .
Pozdrawiam
Rozmawialam ze swoim i bedziemy robic :D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, można użyć jeszcze masła kakaowego aby być "bliżej" idei czekolady :)
OdpowiedzUsuńNiestety po dodaniu mleka, olej kokosowy jakby się oddzielił :( Czekolada do kosza...
OdpowiedzUsuńpierwszy raz słyszę o takim czymś :( u mnie zawsze wszystko było ok..
UsuńU mnie podobnie, chciałam osłodzić stewią rozpuściłam w odrobinie wody po tym jak dodałam stewie rozpuszczoną w wodzie cały olej się oddzielił w ciągu 5 s. czekolada zaczęła zasychać. Jakaś reakcja chemiczna zaszła...:(
OdpowiedzUsuń.
zawsze gdy dodaję mleko do podgrzewanej w garnuszku na małym ogniu misktury to wszystko wychodzi - nie dodaję stewii, tylko syrop klonowy wtedy :) daj znać czy wtedy wyjdzie :)
UsuńSzkoda nazywać to w jakiś dziwny sposób, świetne są czekolady z olejem palmowym, tylko trzeba normalnie użyć cacao i się nie bać, a olej kokosowy jest super. Dobrze, że nie podałaś oleju palmowego, bo ten co do nas trafia nie jest najbardziej zdrowy.
OdpowiedzUsuńJak długo można taką czekoladę przechowywać?
OdpowiedzUsuńMożna ją przechowywać do maks. 2 tygodni - zjadam zawsze przed tym czasem, więc ciężko mi powiedzieć czy można dłużej przechowywać :)
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) z chęcią przetestujemy
OdpowiedzUsuń