Długo wyczekiwany przepis na mój ulubiony chlebek bezglutenowy, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu!
składniki:
1 + 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki zmielonego złocistego siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
- 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
oddzielnie:
1 + 1/2 szklanki letniej wody
4 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
Moje kanały YouTube: JULIA YouTube
Super chlebek. Na pewno go zrobię. Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię go chociaż raz, żeby sprawdzić smak. Generalnie dla mnie pieczywo pełnoziarniste to nie pieczywo, bo nic nie zastąpi smaku świeżego, białego chlebka. Ale może się przekonam dzięki Twojemu przepisowi. :)
OdpowiedzUsuńkiedyś też nie wyobrażałam sobie dnia bez białego pieczywa, ale mój orgniazm niestety dawał mi znać, że to nie był najlepszy pomysł ;)
UsuńCzym zastąpić olej i syrop?
OdpowiedzUsuńnp. syrop - xylitolem lub cukrem, a olej innym olejem, który masz w domu (najlepiej o wysokiej temp. dymienia) - jednak muszę zaznaczyć, że innych opcji nie próbowałam robić, więc nie wiem jak wyjdzie ;)
UsuńO! Super przepis, Julia! Ale również jestem ciekawa, czy można obejść się bez syropu, a olej kokosowy zastąpić innym? :)
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, ale syrop można zastąpić xylitolem lub erytrytolem, a olej innym, który ma wysoką temp. dymienia :)
UsuńKochana,na bank wypróbuje,bo u mnie w domu połowa to bezglutenowcy,a chleb jest drogi i nie zawsze dobry.. martwi mnie ten owies, Czy aby na pewno jest on bezglutenowy? Czym moglabym go zastąpić? Dodać więcej migdałów? Hmmmm aaaa i super,ze nie trzeba używać do niego maki,bo nigdy nie wyszedł nam dobry z maki bezglutenowej,zawsze taka klucha,pokladam nadzieje w tym,bo sam mój brat pochłonąłby chyba caly ! Więcej takich przepisów poprosze :*
OdpowiedzUsuńkupuję tylko certyfikowane jako bezglutenowe - te zwykłe górskie to pewnie są zanieczyszczone glutenem :( zaopatruje się w sklepach ze zdrową żywnością i na allegro :)
UsuńCzy ten chlebek powinien być mokry w środku? Bo jakoś tak przedłużam pieczenie ciągle o 10 minut i nadal ma taką konsystencję. Ale w smaku pyszny, więc jeżeli tak ma być to w sumie by mi to nie przeszkadzało. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń