Tani cynamon kupowany w sklepach to chińska odmiana o nazwie Cassia. Oryginalny pochodzi za to z Cejlonu. Różnic jest sporo, dlatego postanowiłam przedstawić je w postaci, którą lepiej przyswoicie ;)
oryginalny cejloński cynamon:
- ma łagodny i szlachetny smak
- ma o wiele mniejszą zawartość kumaryn (związki, które mogą toksycznie oddziaływać na wątrobę)
- można go jeść w nieograniczonej ilości (głównie przez powyższy punkt ;)
- reguluje poziom cukru we krwi
- działa antygrzybicznie (świetnie się sprawdza przy infekcjach i kandydozie)
- działa odmładzająco
- dodaje energii
- zapobiega chorobom dzięki dużej zawartości antyoksydantów
chiński cynamon cassia:
- ma ostry smak
- jest powszechnie dostępny i tani
- ma zdecydowanie większą zawartość kumaryn, przez co nie może być stosowany za często
Podsumowując: oryginalny cynamon jest o wiele cięższy do zdobycia i do tego jest o wiele droższy, jednak jeśli często używacie w domu tej przyprawy to powinniście zaopatrzeć się w prawdziwy, cejloński cynamon.
własnie zjadłam chiński cynamon z owsianką. ;) dzieki za post! ;)
OdpowiedzUsuńDobra uwaga :)
OdpowiedzUsuńsuper post :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post, uwielbiam cynamon :)
OdpowiedzUsuńMuszę zwrócić uwagę na to jaki posiadam w domu :)
Podobnie jest z czosnkiem made in china
OdpowiedzUsuńOstatnio słyszałam o chińskich sweterkach z "kaszmiru" z sierści szczurów. Chińczycy to ciekawy naród, nawet cynamon jak widzę jest "inny".
OdpowiedzUsuńhaha! czego to oni nie wymyślą ;))
OdpowiedzUsuń