Czyli rzeczy, które są Wam dobrze znane i na pewno większość z Was ma je w kuchni… Już nie raz o części z nich wspominałam, dlatego po przeczytaniu tej notki sprawdźcie czy już się ich pozbyliście :)
1. białe pieczywo
Jest pozbawione praktycznie wszystkich witamin, minerałów, błonnika i innych ważnych składników odżywczych. Jest tak przetworzone, że organizm ma duży problem z jego strawieniem, dlatego takie jedzenie jest uważane nawet za toksyczne, ponieważ robi więcej szkody niż pożytku.
2. mrożone obiady typu fast food
Większość mrożonych "obiadków" jest wypakowana konserwantami, solą, utwardzonymi olejami i innymi sztucznymi składnikami. Na szczęście są wyjątki i czasami można znaleźć zdrowsze odpowiedniki, w Stanach to marka Amy's, Kashi i Healthy Choice.
3. biały ryż
Tak samo jak białe pieczywo - biały ryż jest pozbawiony praktycznie wszystkich witamin, minerałów, błonnika i innych ważnych składników odżywczych. Wybieraj naturalny ryż brązowy, który nie powoduje drastycznych skoków cukru we krwi i syci na dłużej.
4. mięso z azotanami i azotynami
Wędliny, kiełbasy, parówki, bekon i wiele innych sprzedawanych w sklepach mięs jest często ulepszanych chemicznymi środkami konserwującymi, które mogą być przyczyną chorób serca i raka. Jeśli jesz mięso upewnij się, że pochodzi zaufanego źródła i jest w pełni ekologiczne.
5. batony z proteinami
Dużo osób myśli, że są świetnym uzupełnieniem zdrowej diety, ale większość z nich jest wypakowana przetworzonym białkiem sojowym, cukrem, utwardzonym tłuszczem i innymi chemicznymi składnikami, które mogą przyczynić się do powstawania chorób przewlekłych. Warto sprawdzać składy i wybierać zdrowsze opcje.
6. margaryna
Margaryna to tłuszcze trans, których za wszelką cenę powinno się unikać. Masło jednak wcale nie jest jej najlepszym odpowiednikiem, ponieważ tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są dla nas dobre. Lepiej zainteresować się olejem kokosowym, o którego właściwościach i zastosowań już wiele razy pisałam.
7. mleko sojowe i substytuty mięsa na bazie soi
Soja i jej przetwory mają tyle samo zwolenników co i przeciwników. Zawiera ona fitoestrogeny w dużej ilości, co może powodować zaburzenia hormonalne i to nie tylko u kobiet. Ponieważ soja nadal ma dobre właściwości to zamiast całkowicie z niej rezygnować najlepiej przynajmniej ograniczyć do ok. 30 gramów dziennie.
Jest pozbawione praktycznie wszystkich witamin, minerałów, błonnika i innych ważnych składników odżywczych. Jest tak przetworzone, że organizm ma duży problem z jego strawieniem, dlatego takie jedzenie jest uważane nawet za toksyczne, ponieważ robi więcej szkody niż pożytku.
2. mrożone obiady typu fast food
Większość mrożonych "obiadków" jest wypakowana konserwantami, solą, utwardzonymi olejami i innymi sztucznymi składnikami. Na szczęście są wyjątki i czasami można znaleźć zdrowsze odpowiedniki, w Stanach to marka Amy's, Kashi i Healthy Choice.
3. biały ryż
Tak samo jak białe pieczywo - biały ryż jest pozbawiony praktycznie wszystkich witamin, minerałów, błonnika i innych ważnych składników odżywczych. Wybieraj naturalny ryż brązowy, który nie powoduje drastycznych skoków cukru we krwi i syci na dłużej.
4. mięso z azotanami i azotynami
Wędliny, kiełbasy, parówki, bekon i wiele innych sprzedawanych w sklepach mięs jest często ulepszanych chemicznymi środkami konserwującymi, które mogą być przyczyną chorób serca i raka. Jeśli jesz mięso upewnij się, że pochodzi zaufanego źródła i jest w pełni ekologiczne.
5. batony z proteinami
Dużo osób myśli, że są świetnym uzupełnieniem zdrowej diety, ale większość z nich jest wypakowana przetworzonym białkiem sojowym, cukrem, utwardzonym tłuszczem i innymi chemicznymi składnikami, które mogą przyczynić się do powstawania chorób przewlekłych. Warto sprawdzać składy i wybierać zdrowsze opcje.
6. margaryna
Margaryna to tłuszcze trans, których za wszelką cenę powinno się unikać. Masło jednak wcale nie jest jej najlepszym odpowiednikiem, ponieważ tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są dla nas dobre. Lepiej zainteresować się olejem kokosowym, o którego właściwościach i zastosowań już wiele razy pisałam.
7. mleko sojowe i substytuty mięsa na bazie soi
Soja i jej przetwory mają tyle samo zwolenników co i przeciwników. Zawiera ona fitoestrogeny w dużej ilości, co może powodować zaburzenia hormonalne i to nie tylko u kobiet. Ponieważ soja nadal ma dobre właściwości to zamiast całkowicie z niej rezygnować najlepiej przynajmniej ograniczyć do ok. 30 gramów dziennie.
source:
http://www.naturalnews.com/026303_soy_protein_hexane.html
http://www.naturalnews.com/027865_saturated_fat_health.html
http://www.naturalnews.com/028824_processed_meat_heart_disease.html
http://globalnaturopath.com
http://www.4us2be.com
http://drlwilson.com/artcles/bread.htm
http://www.naturalnews.com/026303_soy_protein_hexane.html
http://www.naturalnews.com/027865_saturated_fat_health.html
http://www.naturalnews.com/028824_processed_meat_heart_disease.html
http://globalnaturopath.com
http://www.4us2be.com
http://drlwilson.com/artcles/bread.htm
Staram się jeść ciemne pieczywo, ale od czasu do czasu mam ochotę na jasne pieczywo.
OdpowiedzUsuńSojowego mleka nie pijam, bo mi specjalnie nie smakuje. Wolę ryżowe, albo migdałowe:)
Jeśli chodzi o mięso- bardzo ciężko znaleźć wędliny bez świństw. Przeanalizowałam wiele składów wędlin i faktycznie są nafaszerowane świństwami. Teraz kupuję w osiedlowym sklepiku, gdzie jest wędlina od hodowcy i miód prosto z pasieki.Ten sklepik to skarb!
zazdroszczę :) w PL miałam kilka sprawdzonych sklepów z dobrej jakości żywnością i miód od znajomych pszczelarzy, tutaj, w Stanach (w mojej okolicy) niestety nawet "bazarki" ze świeżymi warzywami i owocami są otwarte tylko w sezonie letnim…
Usuńa co Julio polecasz do smarowania pieczywa, jeśli nie margarynę i masło? Mieszkam w małym mieście i ciężko znaleźć olej kokosowy, w każdym razie nie będę się poddawać, ale czy są jeszcze jakieś zdrowe alternatywy ? ;) Czym Ty smarujesz pieczywo ? ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnie jem często pieczywa, ale jeśli już to smaruje masłem migdałowym, wtedy oczywiście nie nakadam już niczego innego ;) dobrym odpowiednikiem jest awokado czy nawet olej kokosowy - ja zawsze zamawiam przez internet, bo jest taniej
Usuńtroszkę nie na temat ale jakie oleje najbardziej polecasz do włosów ? Chodzi mi głownie o nakładanie od połowy głowy po końcówki .Niestety moje włosy stały sie bardzo zniszczone ponieważ przez nieuwagę przepaliłam je lokówka:/
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=-Z5Ic1bKlUM - w tym filmiku zrecenzowałam moje ulubione oleje :)
UsuńBardzo chętnie jadlabym samo ciemne pieczywo ale jest ono po prostu za drogie. Lepiej kupić biała bułkę za 30 gr niż ciemną za 90.. Od jakiegoś czasu próbuje się zdrowo odzywiac i jak tak dalej pójdzie to zbankrutuje a jestem studentka..
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o ceny zdrowego odżywiania to już kiedyś to omawiałam i pytałam się, czy warto jest poświęcić zdrowie i później wydawać mnóstwo pieniędzy na leczenie czy lepiej inwestować w swoje zdrowie i kupować dobrej jakości zdrowe produkty :)
UsuńGorzej, jesli nie stac nas na zainwestowanie w drozsze produkty.
UsuńRozumiem, że margaryna jest fe, ale co z tzw. benecolem, czyli margaryną ze sterolami roślinnymi? Uwielbiam takie wpisy!
OdpowiedzUsuńryż jest jak najbardziej wskazany :) więc nie wiem czemu nie powinno się go jeść
OdpowiedzUsuńz jakich względów ryż biały jest lepszy niż brązowy, który podałam jako idealną alternatywę?
UsuńNajzdrowszy jest ryż brązowy. W Japonii i Chinach ryż biały uważany jest za najgorszy i to prawda, tak jak napisała Julia, jest on oczyszczony i pozbawiony wszelkich wartości. Poza tym jest znacznie bardziej kaloryczny niż brązowy i powoduje skoki poziomu cukru we krwi. Natomiast brązowy jest wskazany;) Pozdrawiam
Usuń