Olej kokosowy powinien być w każdym domu, żeby zachęcić Was do wypróbowania tego cudotwórstwa spisałam 10 jego właściwości i zastosowań.
1. pomaga kontrolować wagę
2. ułatwia trawienie
3. redukuje ryzyko cukrzycy typu 2
4. wspomaga odporność
5. pobudza metabolizm
6. spowalnia starzenie skóry
7. nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach
8. zmniejsza chęć na słodycze
9. dodaje świetnego smaku deserom
10. można go używać jako balsam do ciała
Przekonałam Was? ;) Pamiętajcie by wybierać ten organiczny i nierafinowany!
2. ułatwia trawienie
3. redukuje ryzyko cukrzycy typu 2
4. wspomaga odporność
5. pobudza metabolizm
6. spowalnia starzenie skóry
7. nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach
8. zmniejsza chęć na słodycze
9. dodaje świetnego smaku deserom
10. można go używać jako balsam do ciała
Przekonałam Was? ;) Pamiętajcie by wybierać ten organiczny i nierafinowany!
Muszę kupić kolejny słoiczek. Olej kokosowy uwielbiam!
OdpowiedzUsuńmój ulubiony olej! jest niesamowicie uniwersalny :)
UsuńJestem bardzo ciekawa jak smakują smażone na nim potrawy :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak samo jak smażone na innym oleju, nie ma żadnego kokosowego smaku ;)
UsuńGdzie można kupić olej kokosowy ? ;*
OdpowiedzUsuńw każdym sklepie ze zdrową żywnością, może też w sklepach zielarskich? w PL i tak zawsze kupowałam przez internet, bo wychodziło taniej ;)
UsuńMuszę w końcu spróbować olej kokosowy, obecnie używam olej lniany i też polecam :)
OdpowiedzUsuńAnia Ż.
lniany jest bardzo zdrowy, kiedyś go kupowałam, ale do smaku było m się ciężko przyzwyczaić… może dlatego, że próbowałam go jeść tak jak w przepisie dr Budwig czyli z twarogiem ;)
UsuńTeż próbowalam kiedyś tego twarogu i nie dałam rady. To nie jest jakieś ohydztwo, wiele osób lubi taki zestaw, mimo wszystko smak specyficzny. Poległam po 3 dniach...
Usuńcześć Jula, gdzie go mogę kupić? :>
OdpowiedzUsuńzapraszam : www.takbardzokocham.blog.pl ;P
To był pierwszy olej, który zaczęłam stosować na włosy. Teraz wypróbowuję inne.
OdpowiedzUsuńCzytałam informację, że do stosowania na zimno należy używać oleju kokosowego nierafinowego, ale do smażenia powinien być rafinowany..
OdpowiedzUsuńJak to w końcu jest?
Bo ja w swojej kuchni mam dwa rodzaje i stosuję je jak wyżej napisałam.