Ocet jabłkowy (nie mylić z spirytusowym) jest bardzo zdrowy! Pomimo, że pewnie większość z Was już na samą myśl o nim się krzywi to jednak warto poświęcić chwilę na przeczytanie tej krótkiej notki. Mam swój sposób na ukrycie smaku i zapachu octu i dzięki temu pije go codziennie z przyjemnością :)
Sama przygotowuję go codziennie ranno, na czczo w miksturze oczyszczającej - tutaj [link] do przepisu. Po za tym ocet jabłkowy dodaję także do soku jabłkowego - dzięki temu kompletnie nie czuć smaku ani zapachu octu, a tak przygotowany sok jest jeszcze smaczniejszy! Na zimę wersja rozgrzewająca - podgrzany sok jabłkowy jest przepyszny!
Najważniejsze właściwości zdrowotne:
1. reguluje poziom cukru we krwi i przeciwdziała cukrzycy
W 2007 roku badania potwierdziły, że osoby, które spożywały dwie łyżki octu jabłkowego pod wieczór, miały mniejszy poziom cukru następnego ranka.
Kiedy ocet jest w jelitach, cukry i skrobie czasowo przechodzą bez trawienia, przez co mają mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi.
2. pomaga w utracie wagi
Badania z 2010 roku wykazały, że otyłe osoby, które codziennie spożywały kwas octowy w ciągu 12 tygodni zaobserwowały widoczny spadek wagi, bez większych zmian w diecie czy aktywności fizycznej.
3. reguluje ciśnienie krwi i cholesterol
Wysokie ciśnienie prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych. 120/800 to najodpowiedniejsze ciśnienie. Jeśli Twoje jest wyższe to codziennie spożywanie octu jabłkowego byłoby wskazane. Badania wykazały, że kwas octowy może pomóc zmniejszyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
4. reguluje pH ciała to pH jedzenia
Pomimo, że ocet jabłkowy zawiera kwas octowy to ma właściwości alkalizujące na ciało.
Dużo osób zapomina o wpływie poszczególnych pokarmów z różnym pH na nasze ciało. Bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniego pH dla naszego ciała, by być zdrowym i przede wszystkim dobrze się czuć.
Polecam wypróbowanie organicznego i najlepiej niefiltrowanego octu jabłkowego - ten zachowuje najwięcej zdrowotnych właściwości.
Inne właściwości octu jabłkowego to:
- oczyszcza organizm
- wspomaga leczenie refluksu i zgagi
- pomaga usuwać nadmiar Candidy i wspiera dobrą florę bakteryjną
- polepsza metabolizm
- zapobiega żylakom
- leczy bolące gardło
Ja piję ocet jabłkowy dwa razy dziennie.
OdpowiedzUsuńCiekawy post, ale nie mogę zobaczyć przepisu z linku. Czy ktoś też ma z tym problem ?
OdpowiedzUsuńoo faktycznie! zaraz to poprawię :)
UsuńWiem, że ocet jabłkowy jest zdrowy, do regularnego picia jednak nie mogę się przekonać, ale znajduję mu inne zastosowania np. jako składnik płukanki do włosów ;)
OdpowiedzUsuńteż używam octu jako płukanki do włosów i jeszcze tak błyszczących to nigdy nie miałam! <3
Usuńspróbuj dolać chociaż kilka kropel do soku jabłkowego, a zobaczysz, że smak jest w ogóle niewyczuwalny :)
Jest pyszny!!! pozdrawiam:*
OdpowiedzUsuńOla
Na włosy jest bardzo dobry do ostatniego płukania :D
OdpowiedzUsuńjuż od dłuższego czasu go tak używam i jestem bardzo zadowolona :)
Usuńpiszesz o wielu rzeczach, o których nie miałam pojęcia...człowiek uczy się całe życie :) świetny blog. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńODŻYWIANIE PRZY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****
OdpowiedzUsuń1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.
2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU. (ZDECYDOWANIE OCET JABŁKOWY)
P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.
4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.
Wszystko pięknie ale ten byk na początku troszkę razi (spożywały)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i nadal lubię Twój blog :)