Dzisiaj tłusty czwartek, dlatego to dobry dzień, by podać Wam przepis na najlepszy tort jaki w życiu jadłam! Do tego jest bezglutenowy i bezmleczny, dlatego nadaje się dla alergików.
Przepis znalazłam w książce Celebrations. Zrobiłam go dla mojego chłopaka z okazji jego urodzin :) Wszystkim smakowało!
8 porcji
Z ciasta można również muffinki - wystarczy wlać masę do 12 foremek i piec 20-25 minut zamiast 30-35 minut.
Przepis znalazłam w książce Celebrations. Zrobiłam go dla mojego chłopaka z okazji jego urodzin :) Wszystkim smakowało!
Przepis na tort czekoladowy (bezmleczny, bezglutenowy, paleo)
8 porcji
- 1/2 szklanki tłuszczu do pieczenia - palm shortening (ewent. masło jako zamiennik)
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 jajka
- 1/4 szklanki mąki z maranty trzcinowatej (arrowroot)
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki mąki kokosowej (dostępna również na iHerb)
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 3/4 szklanki mleka kokosowego pełnotłustego
- Nastaw piekarnik na 160 stopni C (325 F).
- Natłuść tortownicę/foremkę.
- Wytnij okrąg z papieru do pieczenia, który będzie pasował do foremki.
- W robocie planetarnym lub misce wymieszaj ręcznym mikserem przez minutę - palm shortening, cukier kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny.
- Dodaj do miski pojedynczo jajka i dobrze wymieszaj.
- Wymieszaj w innej misce - arrowroot, kakao, mąkę kokosową, sodę i sól.
- Dodaj do mokrych składników - suche składniki oraz mleko kokosowego.
- Wlej masę do foremki.
- Piecz przez 30-35 minut.
- Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche przed wyjęciem z piekarnika.
- Studź ciasto przez godzinę przed nałożeniem polewy.
Z ciasta można również muffinki - wystarczy wlać masę do 12 foremek i piec 20-25 minut zamiast 30-35 minut.
Polewa czekoladowa
- 2 szklanki tłuszczu do pieczenia - palm shortening (ewent. masło jako zamiennik)
- 1 szklanka syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka kakao
- 3/4 szklanki mąki z maranty trzcinowatej (arrowroot)
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- Wymieszaj ze sobą mokre składniki (oprócz syropu klonowego i ekstraktu) w robocie planetarnym lub ręcznym mikserem.
- Dodaj syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj przez 30 sekund.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
Polewę można przechowywać przez okres tygodnia w lodówce.
Wygląda smakowicie :) Chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Julia , a jaką mąka można zastąpić tą mąkę z maranty ?:/.Dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńNo nie, o jeden dzień za późno post zobaczyłam :(((
OdpowiedzUsuń